POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Evropa postigla istorijski dogovor o regulaciji veštačke inteligencije

Evropa je u petak postigla privremeni dogovor o istorijskim pravilima Evropske unije koja regulišu upotrebu veštačke inteligencije, uključujući korišćenje AI od strane vlada u biometrijskom nadzoru i regulisanje sistema AI poput ChatGPT.

Sa političkim sporazumom, EU se kreće ka tome da postane prva glavna svetska sila koja donosi zakone koji regulišu AI. Dogovor između zemalja članica EU i članova Evropskog parlamenta postignut je nakon gotovo 15 sati pregovora koji su usledili nakon gotovo 24-satne rasprave prethodnog dana.

Dve strane treba da razjasne detalje u narednim danima, što bi moglo promeniti oblik konačnog zakonodavstva.

“Evropa se pozicionirala kao pionir, shvatajući važnost svoje uloge kao postavljača globalnih standarda. Ovo je, da, verujem, istorijski dan”, rekao je evropski komesar Tijeri Breton na konferenciji za novinare.

Sporazum zahteva da osnovni modeli poput ChatGPT i opšti sistemi veštačke inteligencije (GPAI) ispoštuju obaveze transparentnosti pre nego što budu stavljene na tržište. To uključuje izradu tehničke dokumentacije, poštovanje autorskih prava EU i distribuciju detaljnih sažetaka o sadržaju korišćenom za obuku.

Osnovni modeli visokog uticaja sa sistemskim rizikom moraće sprovoditi procene modela, procenjivati i umanjivati sistemski rizik, sprovoditi testiranje protivnika, izveštavati Evropsku komisiju o ozbiljnim incidentima, obezbediti sajber bezbednost i izveštavati o njihovoj energetskoj efikasnosti.

GPAI sa sistemskim rizikom može se osloniti na kodekse prakse kako bi se uskladio sa novim propisima.

Vlade mogu koristiti biometrijski nadzor u realnom vremenu samo na javnim mestima u slučajevima žrtava određenih krivičnih dela, sprečavanja stvarnih, trenutnih ili predviđenih pretnji, poput terorističkih napada, i pretrage osoba osumnjičenih za najteže zločine.

Sporazum zabranjuje kognitivno ponašajno manipulisanje, neusmereno sakupljanje lica s interneta ili CCTV snimaka, društveno ocenjivanje i biometrijske sisteme kategorizacije radi izvođenja političkih, verskih, filozofskih uverenja, seksualne orijentacije i rase.

Potrošači bi imali pravo da podnesu pritužbe i dobiju smislana objašnjenja, dok bi kazne za kršenje bile u rasponu od 7,5 miliona evra (8,1 miliona dolara) ili 1,5% prometa do 35 miliona evra ili 7% globalnog prometa.

Grupa DigitalEurope kritikovala je pravila kao još jedno breme za kompanije, pored nedavnih drugih zakona.

“Postigli smo dogovor, ali po kojoj ceni? Potpuno smo podržavali pristup zasnovan na riziku, zasnovan na upotrebi AI, a ne tehnologiji sama, ali pokušaj da se u poslednjem trenutku regulišu osnovni modeli to je promenilo”, rekla je Cecilia Bonefeld-Dal, generalna direktorka DigitalEurope.

Grupa za zaštitu privatnosti European Digital Rights bila je podjednako kritična.

“Teško je biti uzbuđen zbog zakona koji je, prvi put u EU, preduzeo korake da legalizuje prepoznavanje lica uživo širom bloka”, rekla je Ella Jakubowska, starija savetnica za politiku. “I dok se Parlament borio da ograniči štetu, ukupni paket o biometrijskom nadzoru i profilisanju je najbolje mlako.”

Očekuje se da zakon stupi na snagu početkom naredne godine nakon što ga obe strane formalno ratifikuju, a trebalo bi da se primenjuje dve godine nakon toga.

Vlade širom sveta pokušavaju da balansiraju prednosti tehnologije, koja može voditi razgovore slične ljudskima, odgovarati na pitanja i pisati računarski kod, sa potrebom da se postave zaštitni okviri.

Ambiciozna pravila o veštačkoj inteligenciji Evrope dolaze dok kompanije poput OpenAI, u kojoj je Microsoft investitor, i dalje otkrivaju nove načine upotrebe svoje tehnologije, izazivajući pohvale i zabrinutost. Vlasnik Googlea, Alphabet, u četvrtak je lansirao novi AI model, Gemini, koji će se takmičiti s OpenAI.

Zakon EU mogao bi postati model za druge vlade i alternativa lakom pristupu Sjedinjenih Američkih Država i privremenim pravilima Kine.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter