POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Evropska centralna banka povećava kamatne stope za 25 baznih poena na rekordni nivo

Evropska centralna banka (ECB) je povećala kamatne stope na rekordno visok nivo kako bi reagovala na povišenu inflaciju u evrozoni, uprkos signalima da se ekonomija regiona oslabila.

Ovo je desoko povećanje kamatnih stopa od strane banke sa sedištem u Frankfurtu, od kada se široko smatralo da je prošle godine pogrešno procenila brzinu rasta cena. Ova odluka podiže glavne kamatne stope ECB-a, kamatne stope na marži za pozajmljivanje i kamatne stope za depozite na 4,50%, 4,75% i 4,00%, redom.

“Inflacija nastavlja da opada, ali se i dalje očekuje da će ostati suviše visoka suviše dugo,” saopštila je ECB, ponavljajući svoj cilj da se cena rasta vrati na svoj cilj od 2% na srednji rok na vreme. “Današnje povećanje kamatnih stopa odražava ocenu Saveta guvernera o izgledima za inflaciju u svetlu pristiglih ekonomskih i finansijskih podataka, dinamike osnovne inflacije i snage prenosa monetarne politike.”

Međutim, ECB je sugerisala da će ovo verovatno biti poslednje povećanje kamatnih stopa na neko vreme, napominjući da su kamatne stope sada dostigle nivoe koji će “ukoliko se održavaju dovoljno dugo, znatno doprineti” suzbijanju inflacije.

Pre donošenja odluke, raspravljalo se o tome kako će zvaničnici prilagoditi troškove zaduživanja kako bi uzeli u obzir uporni rast cena i usporen ekonomski rast.

Preliminarni podaci pokazuju da je inflacija u evrozoni sada više od dva puta veća od cilja ECB-a od 2%. Međutim, dugotrajna kamatna kampanja ECB-a, zajedno sa sličnim promenama u politici centralnih banaka širom sveta i slabost u Kini, počeli su da utiču na širu ekonomiju evrozone. Proizvodnja je u padu, dok je kreditiranje opalo i usluge su pokazale rane znakove napetosti, što doprinosi zabrinutosti da bi region mogao skliznuti u recesiju.

“Strah od nedostatka potpune kontrole nad inflacijom i rizik od prekida preuranjenog zaustavljanja morali su biti veća briga nego rastući rizik od recesije u evrozoni”, rekli su analitičari ING-a u napomeni.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter