POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Evropska tržišta u porastu, prateći Azijski sentiment koji najavljuje poboljšanje

Evropska tržišta su u utorak otvorena u plusu, podstaknuta porastom raspoloženja u Aziji, gde su akcije skočile na vesti da će Kina ublažiti neka ograničenja COVID-a.

Panevropski STOKSKS 600 indeks trgovao se 0,32% više na 416,40. Nemački DAX, CAC 40 u Francuskoj i FTSE u Velikoj Britaniji takođe su porasli.

Ovi potezi su usledili nakon što su se azijske akcije oporavile od ranijih gubitaka kako bi se vratile na pozitivnu teritoriju nakon najave iz Pekinga da će period karantina COVID-a za posetioce iz inostranstva biti prepolovljen na sedam dana. Putnici će tada morati da provedu još tri dana kod kuće.

Šangajski Shenzhen CSI 300 u Šangaju zatvorio je 1,04% više na 4.490,52, dok je indeks Hang Seng porastao 1,14% na 22.466,00.

Pozitivno povećanje evropskih indeksa ublaženo je razočaravajućim podacima o raspoloženju potrošača iz Nemačke. Najnoviji nemački indeks potrošačke klime pao je na -27,4 u julu sa revidiranih -26,2 prethodnog meseca, pošto su se kupci u najvećoj ekonomiji evrozone borili sa velikim rastom cena.

Investitori će pratiti sastanak zvaničnika Evropske centralne banke u Sintri u Portugalu, nadajući se da će dobiti više naznaka o planovima ECB da obuzda rastuću inflaciju i izbegne fragmentaciju tržišta obveznica evrozone. Predsednica ECB Kristin Lagard trebalo bi da govori kasnije jutros.

Na drugom mestu, lideri Grupe sedam velikih ekonomija sastaju se treći dan svog samita u Nemačkoj, obećavši da će ostati uz Ukrajinu „koliko god bude potrebno“ nakon ruske invazije.

Lideri G7 su bili spremni da daju ili su se već obavezali ili obezbedili do 29,5 milijardi dolara 2022. godine kako bi pomogli Ukrajini da zatvori svoj finansijski jaz, navodi se u saopštenju sa sastanka u ponedeljak.

Ruske trupe optužene su u utorak za raketni napad na tržni centar u centralnoj Ukrajini u kojem je poginulo najmanje 18 ljudi, napad koji su osudile Ujedinjene nacije i Zapad.

U korporativnim vestima, akcije Folksvagena (ETR:VOWG_p) su porasle nakon što je Volstrit žurnal objavio da je Nemački automobilski gigant blizu prodaje manjinskog udela u svom poslovanju sa punjenjem električnih vozila u SAD ogranku Simensa.

Akzo Nobel NV (AS:AKZO) je takođe imenovao Gregoara Pouk-Guillaumea za svog novog izvršnog direktora, sa početkom novembra. Akcije holandske hemijske kompanije pale su u utorak za više od 3%.

U međuvremenu, cene nafte su porasle treći dan pošto je nekoliko velikih proizvođača nagovestilo smanjenje proizvodnje, pogoršavajući ograničenost snabdevanja, dok su zemlje G7 razgovarale o povećanju pritiska na Rusiju.

I Libija i Ekvador su signalizirali potencijalno smanjenje globalne ponude zbog političkih poteškoća u njihovim zemljama. Ovo dolazi uoči ovonedeljnog sastanka Organizacije zemalja izvoznica nafte i saveznika, grupe poznate kao OPEK+, što će verovatno dovesti do umerenog povećanja proizvodnje.

Na drugom mestu, lideri G7 raspravljaju o predlogu za ograničavanje cene ruske nafte, najnovijem potezu za ograničavanje finansija Moskve, ali koji bi lako mogao dodatno povećati nestašice na globalnom tržištu nafte i rafinisanih proizvoda.

Fjučersi američke sirove nafte trgovali su se za 1,87% više od 111,62 dolara po barelu, dok je Brent ugovor porastao 1,87% na 113,04 dolara po barelu.

Pored toga, fjučersi na zlato su porasli za 0,22% na 1,828,90 USD/oz, dok se EUR/USD trgovalo blizu ravne linije na 1,0588.

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter