POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Evropske akcije beleže značajan rast; kineski podaci podstiču sentiment

Evropski berzanski indeksi beleže rast zahvaljujući boljim od očekivanim kineskim ekonomskim podacima i optimizmu da bi Evropska centralna banka mogla biti blizu najviših kamatnih stopa.

Na tržištu u Nemačkoj, indeks DAX je porastao za 1%, u Francuskoj je CAC 40 skočio za 0,7%, dok je indeks FTSE 100 u Velikoj Britaniji porastao za 1,3%.

Kineski podaci podstiču optimizam Evropske akcije prate pozitivan trend iz Azije nakon što su podaci objavljeni ranije u petak pokazali da su kineska industrijska proizvodnja i maloprodaja porasli više nego što se očekivalo u avgustu.

Ovo je usledilo nakon što je Narodna banka Kine saopštila u četvrtak da će smanjiti rezervni zahtev za lokalne banke za 25 baznih poena – drugi takav rez u ovoj godini – kako bi oslobodila više likvidnosti u kinesku ekonomiju i potencijalno podržala ekonomski rast.

Ovo je podstaklo nadu da se kineski oporavak od posledica pandemije COVID-19 počinje stabilizovati, što će biti pozitivno za mnoge od najvećih evropskih kompanija s obzirom na značaj kineskog izvoznog tržišta.

ECB blizu završetka ciklusa podizanja kamatnih stopa

Optimizam takođe raste jer se nadaju da su Evropska centralna banka, kao i Federalne rezerve, vrlo blizu završetka ciklusa podizanja kamatnih stopa.

ECB je u četvrtak podigla svoju ključnu kamatnu stopu na rekordni nivo, ali je takođe naznačila da će ovo verovatno biti njen poslednji korak u više od godinu dana borbe protiv uporne visoke inflacije.

“Očekujemo da će ovo biti poslednje povećanje kamatnih stopa ECB-a u ovom ciklusu, ali to ne znači da je era stroge monetarne politike završena”, izjavio je Dean Turner, ekonomista u UBS. “Kamatne stope će verovatno ostati na ovim nivoima duboko u sledeću godinu. Osim toga, ECB će nastaviti, a možda čak i ubrzati, smanjenje svoje bilanse.”

Podaci objavljeni ranije u petak pokazuju da su potrošačke cene u Francuskoj porasle za 4,9% na godišnjem nivou u septembru, više od očekivanih 4,8%, i skok sa 4,3% u prethodnom mesecu.

Ekvivalentni podaci iz Italije očekuju se kasnije tokom sesije.

H&M opada nakon razočaranja prodajom

U korporativnom sektoru, akcije H&M-a pale su za 4,2% nakon što je drugi najveći modni trgovac na svetu izvestio o stagnaciji prodaje u svom poslednjem kvartalu, što zaostaje za očekivanjima dok se modna firma bori da privuče kupce dok ekonomska kriza povećava troškove života.

Ovo je došlo kao pravo razočaranje nakon što je izvestio snažne rezultate za drugi kvartal jer su mere štednje počele davati rezultate, a letnja kolekcija koristila od toplijeg vremena u Evropi.

Cene nafte rastu nakon kineskih podsticaja i podataka

Cene nafte su porasle u petak, dosegnuvši najviši nivo od početka novembra prošle godine, zahvaljujući dodatnim stimulansima, kao i boljim od očekivanih ekonomskih podacima iz Kine, jednog od najvećih uvoznika nafte na svetu.

Fjučersi u SAD-u su porasli za 0,6% na 90,72 dolara po barelu, dok je Brentov ugovor skočio za 0,6% na 94,22 dolara.

Oba indeksa su bila viša za oko 4% u odnosu na prethodnu nedelju, na putu ka trećem uzastopnom nedeljnom rastu.

Takođe, fjučersi na zlato su porasli za 0,3% na 1938,65 dolara po unci, dok je EUR/USD porasla za 0,2% na 1,0657.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter