POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Evropske akcije blago rastu; britanske maloprodajne prodaje opadaju

Evropske berze su porasle u petak, nastavljajući globalni tehnološki uzlet dok investitori odbacuju negativno raspoloženje koje je vladalo ranije tokom nedelje.

U 03:20 ET (08:20 GMT), nemački DAX indeks trgovao je 0.5% više, francuski CAC 40 indeks je porastao za 0.5%, dok je britanski FTSE 100 porastao za 0.8%.

Tehnološke akcije pokreću globalne dobitke

Evropski kapital prati snažne dobitke na Vol Stritu tokom noći, pri čemu je benchmark S&P 500 indeks blizu rekordnih visina, dok je optimizam u vezi sa veštačkom inteligencijom doveo do dobitaka u nekoliko proizvođača čipova.

Takođe, azijske akcije su imale koristi od snažne prognoze rasta od strane Taiwan Semiconductor Manufacturing, najvećeg proizvođača poluprovodnika na svetu.

Međutim, glavni evropski indeksi i dalje beleže nedeljne gubitke zbog rastućih sumnji da će glavne centralne banke, a posebno Federalni rezervni sistem, pristati na rane rezove kamatnih stopa dok inflacija ostaje visoka.

Potrošačke cene u Ujedinjenom Kraljevstvu porasle su na 4.0% na godišnjem nivou u decembru ranije tokom nedelje, povećavajući se prvi put u poslednjih 10 meseci.

S druge strane, rast je teško pronaći u Evropi, s padom maloprodajnih prodaja u Ujedinjenom Kraljevstvu od 3.2% u decembru na mesečnom nivou, najvećim padom u skoro tri godine, povećavajući rizik da je ekonomija ušla u recesiju u četvrtom kvartalu.

Lagarde zauzima pozornicu u Davosu

Dodatni podaci su ograničeni u petak u Evropi, pa će se pažnja većine usmeriti na završetak Svetskog ekonomskog foruma u Davosu.

Predsednica Evropske centralne banke, Christine Lagarde, biće glavna figura kasnije u petak, održavajući drugi govor ove nedelje. Ona je umanjila očekivanja o ranim rezovima kamatnih stopa u sredu, a malo je verovatno da će danas odstupiti od toga.

Deliveroo postavljen da nadmaši smernice za 2023.

U korporativnom sektoru, Deliveroo je zabeležio rast od 0.7% nakon što je kompanija za dostavu hrane saopštila da će njeni prihodi za 2023. godinu biti iznad gornje granice očekivanja, pozivajući se na otpornu potražnju od strane svojih korisnika.

Ovo je u suprotnosti sa razočaravajućim ažuriranjem rivala Just Eat Takeaway ranije ove nedelje, koji je rekao da su narudžbine pale za 6% u Ujedinjenom Kraljevstvu prošle godine i čak 16% na jugu Evrope.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter