POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Evropske akcije blago rastu na početku nedelje oskudne u trgovanju zbog praznika

Evropske akcije su bile blago u porastu u sredu kako je snažna kineska data podigla rudarski sektor, dok je noćni skok na Wall Streetu uz nastavak optimizma da će Federalne rezerve možda početi smanjivati kamatne stope već u martu, pomogao tehnološkim akcijama da porastu.

Do 08:14 GMT, panevropski STOXX 600 je porastao za 0,1% na 477,83 poena nakon prethodnog rasta od preko 0,4% na glavnim indeksima Wall Streeta tokom noći.

Sektor osnovnih resursa bio je među najvećim dobitnicima, porastao je za 0,4% kako su većina cena osnovnih metala i gvožđa napredovali nakon što su podaci pokazali da se proizvodnja u najvećem potrošaču, Kini, poboljšala prošlog meseca, dok je energetski sektor porastao za 0,6%.

Tehnološki sektor, koji obuhvata glavne evropske proizvođače čipova, skočio je za 0,7%, u skladu sa njihovim rastom na Wall Streetu.

U suzbijanju dobiti, telekomunikacije i osiguravajuće kompanije pale su po 0,4% svaka.

Očekuje se da će obim trgovanja biti slab kako trgovci budu vraćeni nakon produženog božićnog odmora, s još samo nekoliko dana trgovanja u 2023. godini.

Bayer je porastao 1,7% nakon što je nemačka grupa za lekove i pesticide saopštila da je dobila suđenje u tužbi koju je podneo muškarac iz Kalifornije tvrdeći da je razvio rak od izloženosti herbicidu Roundup.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter