POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Evropske akcije dostigle su šestonedeljni maksimum zbog nade o usporavanju povećanja kamatnih stopa

Evropske akcije su porasle u utorak, a pozitivno raspoloženje tržišta trebalo je da se nastavi na Volstritu, podržano spekulacijama među investitorima da bi centralne banke mogle da privedu kraju ciklusa povećanja kamatnih stopa.

Nakon blagih gubitaka na Volstritu u ponedeljak, azijske akcije su ojačale u utorak, a evropske akcije su se otvorile u porastu, pošto se fokus investitora pomerio na odluku o kamatnim stopama američkih Federalnih rezervi u sredu i sastanak Banke Engleske u četvrtak.

U 11:53 GMT, MSCI svetski indeks akcija, koji prati akcije u 47 zemalja, porastao je za 0,7% na dan, držeći se blizu prošlonedeljnog maksimuma.

Evropski STOXX 600 porastao je na najviši nivo u više od šest nedelja, za 1,2% na dan.

Londonski FTSE 100 je porastao za 1,4%, dok je nemački DAX porastao za 1,3%.

Britanski energetski gigant BP ostvario je 8,15 milijardi dolara profita u trećem kvartalu, što je više nego dvostruko više nego u istom periodu prošle godine.
Rivali Shell, Exxon Mobil i TotalEnergies takođe su prijavili ogroman profit prošle nedelje.

Fjučersi na američke akcije su porasli, a Nasdak e-mini je porastao za 1,2%, a S&P 500 e-mini za 0,9%.

Norman Vilamin, glavni investicioni službenik za upravljanje bogatstvom u UBP-u, rekao je da bi porast evropskih akcija mogao biti posledica „efikasno golubih” smernica Evropske centralne banke prošle nedelje.

“Iako je to pozitivno, upozorio bih ljude. Za nas to samo znači da je recesija malo manje duboka nego što bi inače bila, ali mi mislimo da recesija dolazi u Evropu”, rekao je on.

Iako je prošlonedeljni sastanak ECB-a na tržištu bio percipiran kao da sadrži golubove signale, predsednica ECB Kristin Lagard rekla je u intervjuu u utorak da centralna banka mora da nastavi da povećava kamatne stope da bi se izborila sa inflacijom, čak i ako se poveća verovatnoća recesije evrozone.

Podaci od ponedeljka pokazali su da je inflacija u evrozoni porasla više nego što se očekivalo u oktobru, dostigavši 10,7%.

Povećanje kamatnih stopa

Očekuje se da će Fed u sredu povećati kamatne stope za 75 baznih poena, ali investitori će tražiti bilo kakve signale da Fed možda razmatra usporavanje povećanja kamatnih stopa u budućnosti.

Viljamin je rekao da su centralne banke uhvaćene u “natezanje konopca” između usporavanja ekonomije i visoke inflacije.

„U Sjedinjenim Državama, pošto ekonomija i dalje ide prilično dobro, nema mnogo šokova, mislimo da stalna povećanja stopa imaju mnogo smisla u prvoj polovini sledeće godine“, rekao je on.

Pali su prinosi na državne obveznice evrozone. Nemački 10-godišnji prinos je opao za 11 baznih poena na dan na 2,048%.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter