POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Evropske akcije niže; Adidas smanjuje celogodišnju prognozu

Evropske berze su pale u petak, pošto su rastući prinosi na obveznice pojačali očekivanja ekonomskog usporavanja, dok su se politička previranja u Velikoj Britaniji nastavila.

DAX u Nemačkoj se trgovao 1,1% niže, CAC 40 u Francuskoj je pao 1,4% niže, a britanski FTSE 100 pao je 0,4%.

Prinosi na evropske obveznice su u petak naglo porasli, nakon što su prinosi američkih državnih obveznica preko noći porasli na 14-godišnji maksimum, pošto su se pogoršali izgledi za dalje agresivno povećanje kamatnih stopa ne samo od strane Federalnih rezervi već i Evropske centralne banke i Banke Engleske raspoloženje investitora.

Prinos na referentnu 10-godišnju britansku pozlatu porastao je iznad 4% pošto je politički nemir u UK nastavljen ostavkom premijerke Liz Truss nakon šest haotičnih nedelja poremećenih političkim šokovima.

Maloprodaja u Velikoj Britaniji je pala za 1,4% u odnosu na mesec u septembru, 6,9% na godišnjem nivou, pošto su potrošači obuzdali svoju diskrecionu potrošnju, dok je britansko zaduživanje poraslo više nego što se očekivalo, naglašavajući izazov sa kojim se suočava novi ministar finansija Džeremi Hant i ko god da nasledi Trusa .

Anketa kompanije za istraživanje tržišta GfK pokazala je u petak da su potrošači u Velikoj Britaniji i dalje blizu najtmurnijih do sada.

U korporativnim vestima, akcije Adidasa pale su za preko 8% pošto je nemački proizvođač sportske opreme smanjio svoje prognoze za celu godinu, navodeći slabiju potražnju.

Akcije kompanije Renault pale su za 1,9% nakon što je francuski proizvođač automobila rekao da ograničenja ponude utiču na broj automobila koje je prodao u trećem kvartalu.

Akcije EssilorLuxottica pale su 2,1%, ponderisane opštom zabrinutošću zbog usporavanja globalne ekonomije čak i nakon što je proizvođač luksuznih naočara prijavio rast prihoda od 8% u trećem kvartalu, primećujući oporavak prodaje u azijsko-pacifičkom regionu.

Deliveroo akcije su porasle za 2,7% uprkos tome što je britanska kompanija za isporuku hrane usmeravala prihode tokom cele godine na donjem kraju svog opsega zbog pritiska na potrošačke budžete. Postojala je bojazan da će morati ponovo da smanji opseg, kao što je to bilo u julu.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter