POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Evropske akcije opadaju, nastavljajući globalni trend prodaje.

Evropski berzanski indeksi su pali u ponedeljak, nastavljajući gubitke viđene u Aziji tokom noći nakon slabosti na Volstritu u petak, pred objavljivanje ključnih podataka o inflaciji u SAD-u.

U 03:10 ET (08:10 GMT), DAX indeks u Nemačkoj je trgovao 0,7% niže, CAC 40 u Francuskoj je trgovao 0,4% niže, dok je FTSE 100 u Ujedinjenom Kraljevstvu pao 0,2%.

Globalni sentiment pogođen

Evropske akcije su nastavile globalni trend prodaje na početku nove nedelje, pri čemu su regionalna tržišta pratila oštar pad na Volstritu u petak, usled rastuće neizvesnosti oko kamatnih stopa u SAD-u, što je navelo trgovce da zaključaju profit na rekordnim nivoima, posebno u tehnološkom sektoru.

U Aziji, japanski Nikkei 225 indeks pao je preko 2% pošto je revidiranje bruto domaćeg proizvoda zemlje pokazalo da je ekonomija izbegla recesiju u četvrtom kvartalu, pružajući Banci Japana više prostora da potencijalno počne sa povećanjem kamatnih stopa kada se sastane sledeće nedelje.

U Evropi danas nema značajnih ekonomskih podataka, pa su investitori verovatno oprezni pred podacima o inflaciji u SAD-u u utorak, dok pokušavaju da procene koliko brzo bi Fed mogao početi sa smanjenjem kamatnih stopa.

U četvrtak je predsednik Feda Džerom Pauel rekao da bi bilo verovatno da će biti prikladno smanjiti stope “u nekom trenutku ove godine”, ali je jasno stavio do znanja da centralna banka još uvek traži potvrdu da je inflacija zaista obuzdana.

Natrag u Evropi, Evropska centralna banka je prošle nedelje srezala projekcije rasta i inflacije, pri čemu je predsednica Kristin Lagard ukazala na jun kao mogući početak ciklusa smanjenja kamatnih stopa, rekavši da će centralna banka tada imati “mnogo” informacija koje su joj potrebne za takvu odluku.

Currys pada nakon povlačenja interesa od strane Elliotha

Sezona kvartalnih korporativnih izveštaja se završava, ali još uvek postoje neke kompanije u fokusu.

Akcije Currys-a pale su se za 10% nakon što je američki investitor Elliott Advisors rekao u ponedeljak da nema nameru da ponudi britanskom maloprodajnom elektronskom trgovcu.

Currys je odbio drugu indikativnu ponudu od strane Elliotha prošlog meseca, dok je kineski online gigant JD.com takođe rekao da razmatra ponudu.

HelloFresh će takođe biti u fokusu nakon što je ovaj gigant za pakete obroka pao preko 40% u petak nakon što je rekao da očekuje niže prihode u 2024. godini.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter