POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Evropske akcije porasle- rast energetskog sektora od 1%!

Evropske akcije su porasle jer su energetske akcije pratile rast globalnih cena nafte, dok su snažne performanse danskog proizvođača lekova Novo Nordisk podigle akcije u sektoru zdravstva.

Pan-evropski STOXX 600 je porastao za 0,4% na 449,86 poena. Indeks je zatvoren na najnižem nivou u poslednjih šest nedelja u petak.

Energetske akcije su porasle za 1% kako su cene nafte porasle usled zategnutosti globalnih zaliha zbog smanjenog izvoza iz Saudijske Arabije i Rusije, što je neutralisalo zabrinutost u vezi sa rastom tražnje usled visokih kamatnih stopa. 

Evropski indeks zdravstvenog sektora je porastao za 0,6% kako su akcije Novo Nordiska porasle za 1,3% nakon što je Morgan Stanley povećao svoju ciljnu cenu za ovog proizvođača lekova.

Nemački DAX je porastao za 0,4% u ranom trgovanju čak i nakon što su zvanični podaci pokazali da su nemačke proizvođačke cene u julu pale više od očekivanja.

Ove nedelje će se pažnja investitora usmeriti na simpozijum u Jackson Hole-u gde se očekuje da predsednica Evropske centralne banke, Christine Lagarde, i predsednik američkih Federalnih rezervi, Jerome Powell, pruže naznake o daljem kretanju kamatnih stopa.

Među pojedinačnim akcijama, Adyen je pao za 4,6% nakon što su dve brokerske kuće snizile rejting ovog digitalnog platnog preduzeća.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter