POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Evropske akcije rastu; Zarada Smiths grupe i sastanak G7

Na evropskim berzama u petak se trgovalo na višim nivoima, zahvaljujući globalnom optimizmu da će se izbeći neplaćanje američkog duga.

DAX indeks u Nemačkoj je porastao za 0,3%, FTSE 100 u Velikoj Britaniji je porastao za 0,3%, a CAC 40 u Francuskoj za 0,4%.

Ovi dobici prate S&P 500 i Nasdaq Composite indekse koji su se na Volstritu zatvorili na najvišem nivou od avgusta 2022. godine, a japanski Nikkei 225 skočio je na najviši nivo od 1990. godine.

Visoki republikanac u američkom Kongresu Kevin Makarti izrazio je u četvrtak uverenje da bi se u bliskoj budućnosti mogao postići dogovor o ukidanju gornje granice američkog duga, čime bi se sprečilo da zemlja ne ispuni svoje obaveze.

Petak je bio relativno miran u pogledu korporativnih rezultata. Akcije Smiths Grupe porasle su za 0,8%.  Kompanija iz Ujedinjenog Kraljevstva podigla je svoje smernice o prihodima za 2023. nakon što je prijavila snažne rezultate u trećem kvartalu.

Prvi kvartal je bio relativno snažan za značajan broj velikih evropskih kompanija. Otprilike polovina kompanija STOXX 600 do sada je prijavila rezultate za prvi kvartal, a dve trećine njih je premašilo procene.

Evropska centralna banka podigla je kamatne stope ranije ovog meseca, a  izgleda da su i nova povećanja verovatna. Potpredsednik ECB, Luis de Guindos, je u četvrtak rekao da je posebno zabrinut zbog ubrzanja inflacije u uslužnim delatnostima.

Nemačke proizvođačke cene porasle su za 0,3% u aprilu, kako pokazuju podaci dok godišnji rast iznosi 4,1%, što je dvostruko više od ciljanog nivoa inflacije ECB.

Investitori će takođe ispratiti razvoj događaja na sastanku G7 u Japanu, koji se nastavlja tokom vikenda. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski će se pojaviti lično i verovatno će zatražiti od članica da pojačaju pritisak na Rusiju najavom dodatnih sankcija kako bi se kaznila agresija Moskve.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter