POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Evropske akcije su mešovite; fokus je na centralnim bankarima dok se usporavaju prihodi

Glavni evropski indeksi akcija ostvarili su značajne dobitke prošle nedelje, pri čemu je nemački DAX bio zvezda predstave sa rastom od 3.7%, nakon što su podaci pokazali da inflacija oštro opada, što je podstaklo nadu da je Evropska centralna banka na kraju svog produženog ciklusa povećanja kamatnih stopa.

Inflacija u evrozoni potvrđena je na 2.9% na godišnjem nivou, u poređenju sa 4.3% prethodnog meseca, dok je indeks potrošačkih cena u Ujedinjenom Kraljevstvu pao na 4.6% u oktobru sa 6.7% u septembru.

Ova tendencija se nastavila i u ponedeljak, s padom nemačkih proizvođačkih cena za 11.0% u oktobru u odnosu na prethodnu godinu, nastavljajući silazni trend nakon rekordnog pada u septembru.

Međutim, donosioci odluka bili su voljni da se suprotstave ideji da će ECB uskoro smanjiti kamatne stope, navodeći da inflacija i dalje ostaje iznad cilja.

“Bilo bi neoprezno početi smanjivati kamatne stope prerano”, rekao je predsednik Bundesbanke Joachim Nagel u govoru u petak. “Ne smemo popuštati politiku dok nismo potpuno sigurni da se trajno vraćamo stabilnosti cena.”

FP Linkedin 1028 x 628 px 2 1 2
Evropske akcije su mešovite; fokus je na centralnim bankarima dok se usporavaju prihodi 2

Nekoliko centralnih banaka treba da govori u ponedeljak, uključujući guvernera Banke Francuske de Galhaua, guvernera Banke Španije de Cosa i guvernera Banke Engleske Baileya, a njihovi komentari će pažljivo biti analizirani zbog naznaka o budućoj politici.

Na korporativnom nivou, kvartalna sezona izveštavanja postepeno se približava kraju u Evropi.

Akcije Compass Grupe pale su za 5.5% nakon što je britanska kompanija za ketering propustila očekivanja za punu godinu profita, navodeći “makroekonomsku nesigurnost”, ali je ipak odlučila povećati dividendu i sprovesti dodatni otkup akcija do 500 miliona dolara.

Akcije kompanije Ashtead pale su za 14% nakon što je britanska kompanija za iznajmljivanje industrijske opreme izdala upozorenje na dobit, navodeći mirniju sezonu uragana i produženi štrajk pisaca u SAD-u koji traje duže nego što se očekivalo.

U SAD-u, tehnološki div Nvidia objavljuje kvartalne rezultate u utorak, a svi će obratiti pažnju na stanje potražnje za njenim proizvodima vezanim za veštačku inteligenciju, iako će trgovačke aktivnosti najverovatnije biti ograničene zbog Dana zahvalnosti u četvrtak.

Indeks DAX u Nemačkoj trgovao je 0.1% niže, FTSE 100 u Ujedinjenom Kraljevstvu pao je za 0.3%, dok je CAC 40 u Francuskoj zabeležio rast od 0.2%.

Izvor:

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter