POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Evropske berze otvorile dan sa blagim padom ali se oporavljaju

Evropske berze su trgovale sa malim gubicima u utorak, ali su se oporavile, dok investitori oprezno očekuju niz poslovnih rezultata, kao i više signala od Federalnih rezervi i Evropske centralne banke.

DAX indeks u Nemačkoj je pao za 0.3%, CAC 40 u Francuskoj se smanjio za 0.3%, dok je FTSE 100 u Ujedinjenom Kraljevstvu trgovao sa profitom od 0.2% nepromenjeno.

Rezultati počinju da pristižu

Kvartalna sezona poslovnih rezultata je u punom jeku u Evropi, pri čemu Unilever predvodi sa objavom, a njegove akcije su porasle za 5% nakon što je britanska kompanija koja proizvodi Dove sapun i Ben & Jerry’s sladoled, izvestila o boljem od očekivanog rastu prodaje u poslednjem kvartalu, zahvaljujući ponovnom povećanju cena kako bi nadoknadila više troškove.

Akcije Remy Cointreau su porasle za 4% nakon što je gigant za proizvodnju pića zadržao svoje prognoze za finansijsku godinu 2023/24, oslanjajući se na snažan oporavak prodaje u SAD-u od trećeg tromesečja nakon razočaravajućeg prvog polugodišta.

LVMH i EssilorLuxottica treba takođe da izveste kasnije u ovoj sezoni, a investitori će obratiti pažnju na ono što ove velike kompanije kažu o svojim izgledima zarade, s obzirom na to da su tržišta sve više fokusirana na usporeni rast i inflaciju.

Akcije francuske kompanije za elektroniku u odbrani i sajber bezbednost, Thales, su pale za 1.6%.

Evropska centralna banka takođe će se sastati kasnije ove nedelje, a fokus će biti na komentarima predsednice Christine Lagarde, s obzirom na to da se očekuje da će centralna banka ponovo povećati kamate.

Pre toga, očekuje se objavljivanje široko praćenog indeksa poslovnog sentimenta Ifo u Nemačkoj, zajedno sa anketom o kreditiranju banaka u Evrozoni, što može pružiti uvid u stanje zaduživanja u regionu.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter