POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Evropske berze pale, Sartorius predvodio pad

Evropske berze su pale u ponedeljak, pri čemu je francusko-nemački proizvođač laboratorijske opreme Sartorius predvodio pad, dok su investitori sa oprezom očekivali dalje stimulativne mere iz Kine radi oživljavanja tražnje.

Pan-evropski indeks STOXX 600 je pao za 0,6%, dok je nemački DAX indeks zabeležio pad od 0,6% nakon što je prethodnog dana dostigao rekordni nivo.

Akcije Sartoriusa su pale 16,6%, što ih je svrstalo na dno STOXX 600, nakon što je kompanija u petak smanjila svoje prognoze za prihod i marže u 2023. godini.

Fokus je i dalje na geopolitici jer će američki državni sekretar Antony Blinken u ponedeljak u Pekingu imati sastanak s kineskim predsednikom Si Đinpingom, a kineski kabinet je u petak održao sastanak kako bi razmotrio mere za podsticanje rasta u ekonomiji, izveštavaju državni mediji.

Ovo dolazi nakon što je Narodna banka Kine (PBOC) prošle nedelje smanjila kratkoročne i srednjoročne kamatne stope.

Luksuzni gigant LVMH, koji je najvrednija evropska kompanija pao je za 1,3%, dok je indeks osnovnih resursa zabeležio pad od 1,3% zbog briga u vezi sa potražnjom najvećeg potrošača metala.

MTU Aero Engines je porastao za 3,4% nakon što je povećao prognozu zarade za 2023. godinu, predvodivši rast na STOXX Europe indeksu vazduhoplovstva i odbrane koji je porastao za 0,8%.

Akcije Airbusa su porasle za 0,7% nakon niza novih narudžbina raznih avio-kompanija i naprednih razgovora o velikoj novoj narudžbini od meksičkog ultra-niskobudžetnog prevoznika Viva Aerobus.

STOXX 600 je zabeležio najbolje rezultate u poslednja dva meseca.

Očekuje se da će trgovanje biti slabo jer će američka tržišta biti zatvorena zbog državnog praznika u toku dana.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter