POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Evropske berze potonule, bankarski sektor na neizvesnoj teritoriji

Akcije na evropskim berzama su u petak naglo potonule, jer su nervoza prouzrokovana izveštajem o zapošljavanju u SAD i slabost bankarskog sektora zasenili podatke o rastu u Velikoj Britaniji koji je bio bolj od očekivanog.

DAX indeks u Nemačkoj je pao za 1,7%, CAC 40 u Francuskoj je pao za 1,9%, a FTSE 100 u Velikoj Britaniji 1,6%.

Berze su teško pogođene polugodišnjim svedočenjem Džeroma Pauela pred Kongresom ove nedelje, pri čemu je predsednik Federalnih rezervi SAD rekao da je centralna banka spremna da ubrza tempo povećanja kamatnih stopa kako bi se borila protiv uporne inflacije.

Investitori su oprezni pred objavljivanje američkih platnih spiskova u toku dana, a Pauel je pomenuo ovaj podatak kao jedan od ključnih indikatora koji utiču na razmišljanje Fed-a.

Očekuje se da će se platni spiskovi van poljoprivrede povećati za 205.000 radnih mesta, što je usporavanje u odnosu na neverovatnih 517.000 radnih mesta dodatih u januaru.

Tržište se sada sve više kladi da će martovska odluka Fed-a biti povećanje od pola procenta, što je ubrzanje u odnosu na povećanje od 25 baznih poena početkom februara.

Evropski bankarski sektor je pao u petak, nakon što je SVB Financial objavio da emituje 2,25 milijardi dolara akcija kako bi ojačao svoju kapitalnu poziciju nakon značajnog gubitka svog investicionog portfelja.
Akcije ove banke su pale 60% u toku jučerašnjeg dana, a danas su ostvarile pad od preko 40% u trgovanju pre otvaranja američkih berzi.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter