POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Evropske berze zabeležile su rast u uskim rasponima; u fokusu su govori centralnih banaka i poslovni rezultati.

Evropske berze blago su porasle u četvrtak u mirnom trgovanju, s investitorima koji traže više naznaka od zvaničnika centralnih banaka o tome da li su globalne kamatne stope dosegle vrhunac.

U 03:40 ET (08:40 GMT), indeks DAX u Nemačkoj trgovao je 0,2% više, CAC 40 u Francuskoj trgovao je 0,4% više, dok je FTSE 100 u Ujedinjenom Kraljevstvu bio uglavnom nepromenjen.

Powell iz Feda ponovo na središnjoj pozornici Evropske akcije imale su ograničenu aktivnost u četvrtak, dok investitori pokušavaju da odluče da li je nedavni uzlet bio zasnovan na čvrstim osnovama.

Jerome Powell će ponovo zauzeti središnju pozornicu, s predsednikom Feda zakazanim za govor na još jednoj konferenciji kasnije u četvrtak nakon što nije dao mnogo smernica o monetarnoj politici na seminaru u sredu.

Nije jedini veliki igrač koji govori danas, s Philipom Laneom, glavnim ekonomistom Evropske centralne banke, i glavnim ekonomistom Banke Engleske Huw Pillom, koji će izneti komentare na odvojenim događanjima.

Poverenje se vratilo globalnim tržištima akcija, uglavnom na osnovu nade da su nedavna zastoja u ciklusima podizanja kamatnih stopa od strane Feda, ECB-a i Banke Engleske pokazatelji da su ove glavne centralne banke verovatnije da će olakšati monetarnu politiku nego je stezati.

Kina ponovo u deflacionom teritorijumu

Nedostatak ekonosmkih podataka za razmatranje u Evropi u četvrtak, ali vesti iz Kine, velikog izvoznog tržišta za najveće kompanije u Evropi, nisu ohrabrujuće.

Vladini podaci su pokazali u četvrtak da su inflacija potrošačkih i proizvođačkih cena u Kini smanjene u oktobru, što drugi put ove godine stavlja zemlju u deflaciono područje.

Podaci o inflaciji su došli i nakon razočaravajućih podataka o trgovini za oktobar, dok su čitanja prošle nedelje pokazala stalnu slabost poslovanja u Kini tokom meseca.

Nastavlja se poplava kvartalnih izveštaja

Što se tiče korporativnog sektora, akcije AstraZenece porasle su 2% nakon što je proizvođač lekova povećao svoje godišnje prognoze zarade, zahvaljujući jakoj potražnji za njegovim lekovima protiv raka, i prijavio kvartalnu dobit i prihod koji su bili tek neznatno iznad očekivanja.

Akcije ArcelorMittal-a pale su 1,7% nakon što je drugi najveći proizvođač čelika na svetu prijavio pad kvartalne dobiti zbog smanjenja cena čelika na ključnim tržištima, ali je izjavio da i dalje pozitivno gleda na srednjoročni i dugoročni izgled tražnje za čelikom.

Akcije Henkela porasle su preko 3% nakon što je nemačka kompanija za potrošačke proizvode blago povećala svoje smernice za godinu, uz snažnu cenovnu podršku za rast u trećem kvartalu.

Akcije Wizz Air-a pale su gotovo 8% nakon što je niskobudžetni prevoznik suzio svoju godišnju prognozu profita, pozivajući se na nastavak makroekonomske neizvesnosti i teške uslove poslovanja.

Akcije Flutter Entertainment-a pale su preko 10% nakon što je najveća svetska online kladioničarska kompanija prognozirala da će godišnja dobit biti na donjem delu prethodno predviđenog opsega.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter