POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Evropski sud pravde poništio je poreski zahtev od 250 miliona evra protiv kompanije Amazon

Najviši sud Evrope je u četvrtak poništio EU nalog da Amazon plati 250 miliona evra ($273 miliona) poreza na dobit koji duguje Luksemburgu, deo je kampanje šefa EU za tržišnu konkurenciju Margrethe Vestager protiv posebnih dogovora između multinacionalnih kompanija i zemalja članica EU.

“Sud pravde potvrđuje da Komisija nije dokazala da je porezični dogovor dat Amazonu od strane Luksemburga bio državna pomoć koja nije u skladu sa unutrašnjim tržištem EU”, saopštio je Sud pravde Evropske unije (CJEU), sa sedištem u Luksemburgu.

Njegova odluka je konačna.

“Pozdravljamo odluku Suda, koja potvrđuje da je Amazon poštovao sve primenljive zakone i nije dobio poseban tretman. Radujemo se nastavku fokusa na pružanje usluga našim kupcima širom Evrope”, rekao je portparol kompanije Amazon.

Chiara Putaturo, stručnjak za poreze u Oxfamu EU, kritikovala je odluku.

“Amazon je dobio rani božićni poklon ove godine, jer je izbegao svoj desetogodišnji porezni račun prema Luksemburgu i moći će da nastavi tako. Zato EU mora doći s pravim poreskim reformama. Može početi tako što neće zatvarati oči kad je reč o poreskim rajevima unutar svojih granica, omogućavajući kompanijama da izbegnu svoje poreze kroz prazne kancelarije”, dodala je Putaturo.

Slučaj nosi oznaku C-457/21 P Komisija protiv Amazon.com i drugih.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter