POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Exkluzivno: Startup za AI čipove d-Matrix prikupio 110 miliona dolara uz podršku kompanije Microsoft

Startup za čipove za veštačku inteligenciju sa sedištem u Silicijumskoj dolini, d-Matrix, prikupio je 110 miliona dolara od investitora, uključujući Microsoft Corp, u vreme kada se mnoge kompanije za čipove bore da prikupe gotovinu.

Dominantna pozicija Nvidije na tržištu čipova za veštačku inteligenciju zbog moćne kombinacije hardvera i softvera odbila je potencijalne investitore u nekim startapima, prema izvorima koje je Reuters intervjuisao. Nvidia je odbila da komentariše.

Serija B investicija predvodila je kompanija Temasek sa sedištem u Singapuru i uključila je kompaniju za rizični kapital iz Palo Alta u Kaliforniji, Playground Global i Microsoft.

“Ovo je kapital koji razume šta je potrebno da se izgradi posao sa poluprovodnicima”, rekao je izvršni direktor Sid Sheth Reutersu. “To su već uradili u prošlosti. Ovo je kapital koji može da ostane s nama na duže staze.”

Kompanija iz Santa Clare započela je proces prikupljanja sredstava pre otprilike godinu dana, rekao je Sheth. Vrednost nije obelodanjena, a ranije je prikupila 44 miliona dolara.

D-Matrix dizajnira čipove koji su optimizovani da pomognu u napajanju generativnih aplikacija veštačke inteligencije kao što je ChatGPT. Kompanija dizajnira čipove sa digitalnom “računarskom memorijom u njima” koja omogućava efikasnije izvođenje računarskog koda za veštačku inteligenciju. Tehnologija čipova kompanije D-Matrix troši manje energije za obradu podataka potrebnih za generativne odgovore veštačke inteligencije i optimizovana je za takve zadatke.

D-Matrix se razlikuje od Nvidije, između ostalog, jer se njena tehnologija fokusira na “inferenciju” procesiranja veštačke inteligencije i ne konkuriše Nvidiji praveći tehnologiju koja obučava velike modele veštačke inteligencije.

Microsoft je obećao da će proceniti čip za svoju sopstvenu upotrebu kada ga lansira sledeće godine, rekao je Sheth Reutersu.

D-Matrix očekuje da će ove godine ostvariti prihod od manje od 10 miliona dolara, uglavnom od kupaca koji kupuju čipove za procenu. Kompanija očekuje da će za dve godine generisati više od 70 do 75 miliona dolara godišnjeg prihoda i postati profitabilna, rekao je Sheth.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter