PRIJAVI SE ZA KURS BERZE (POPUST 50%)

Pretraga
Close this search box.

Fed će najverovatnije ostaviti kamatnu stopu nepromenjenom u septembru!

Federalne rezerve će zadržati svoju referentnu kamatnu stopu nepromenjenom na kraju svog sastanka o politici zakazanog za 19-20. septembar, prema mišljenju ekonomista u Reuters anketi. Verovatno će sačekati sve do aprila-juna 2024. godine ili kasnije pre nego što je snizi.

Predsednik Fed-a, Jerome Powell, istakao je “viši” pristup kamatama u svom govoru na godišnjem simpozijumu centralnih banaka u Jackson Holeu u avgustu i naglasio da možda još jedno povećanje kamate može biti potrebno da bi se inflacija spustila na cilj od 2%.

Međutim, drugi članovi Odbora za otvoreno tržište Federalne rezerve (FOMC), uključujući neke od onih koji su skloni restriktivnijoj politici, podigli su mogućnost da se odloži novo povećanje kamate kako bi se imalo više vremena za procenu uticaja kumulativnog podizanja kamatnih stopa od 525 baznih poena koje je Fed sproveo od marta 2022. godine.

Više od 95% ekonomista, tačnije 94 od 97, u septembarskoj Reuters anketi koja je sprovedena od 7. do 12. septembra, predviđa da će američka centralna banka zadržati federalnu stopu unutar trenutnog raspona od 5,25% do 5,50% sledeće nedelje, što je u skladu sa očekivanjima tržišta.

Međutim, gotovo 20% ekonomista, njih 17 od 97, predviđa barem još jedno povećanje kamatne stope do kraja godine, uključujući trojicu koji očekuju povećanje ovog meseca.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter