POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

FED: Dugi rat protiv inflacije je pred nama!

Predsedavajući Federalnih rezervi Džerom Pauel je u utorak ponovio da se inflacija usporava, ali je i dodao potrebu za daljim povećanjem stopa pošto misija da se inflacija svede na cilj centralne banke još uvek treba da pređe dug put usred usijanog tržišta rada.

„Nismo očekivali da će januarski izveštaj o zapošljavanju biti ovako jak, ali vam pokazuje zašto mislimo da će ovo biti dugi proces da se obori inflacija za koji je potreban značajan vremenski period jer su tržišta rada izuzetno jaka “, rekao je Pauel u utorak Ekonomskom klubu Vašingtona, ponavljajući potrebu za stalnim povećanjem stopa.

FED pokušava da „postigne jedinstvenu politiku koja je dovoljno restriktivna, da spusti inflaciju na 2 odsto tokom vremena i mislimo da to još nismo postigli“, dodao je Pauel.

Šef FED-a je, međutim, rekao da je “dobro” što inflacija počinje da se smanjuje i da to nije bilo na uštrb jakog tržišta rada.

Prošlonedeljni izveštaj o zaposlenosti pokazao je da je privreda u januaru ostvarila 517.000 novih radnih mesta, dok je stopa nezaposlenosti pala na najniži nivo u više od četiri decenije.

Najnovije Pauelove primedbe bile su u velikoj meri rezime njegovih prethodnih primedbi nakon prošlonedeljne odluke FED-a da se referentna stopa podigne za četvrtinu poena. Ove primedbe su mnogi investitori smatrali dovoljno restriktivnim da bi berza previše pozitivno odreagovala.

„Na osnovu Pauelovog pojavljivanja očekujemo povećanje od 25 baznih poena (0.25%) na majskom sastanku FOMC-a, čime se naša očekivanja za finalnu (terminalnu) stopu povećavaju na 5% do 5.25%“, rekao je Morgan Stanley u belešci svojim klijentima.

Očekivanja za martovsko povećanje kamatnih stopa se približavaju u potpunosti, dok su šanse za povećanje stope u maju skočile na 69% sa 38% prošle nedelje, prema Fed Rate Monitor Tool-u Investing.com-a.

Dva dodatna povećanja stope dovela bi stopu na fondove Fed-a u raspon od 5% do 5.25%, što je u skladu sa decembarskim projekcijama Fed-a.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter