POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

FED podigao kamatne stope, Švajcarska banka prati korak, po prvi put u 15 godina

Federalne rezerve iznenadile su tržišta u sredu povećanjem stope od 0,75 odsto većim nego što se očekivalo, pošto je konstantno visoka inflacija primorala centralnu banku da ostvari svoje najveće povećanje na jednom sastanku od 1994. godine.

Ali nekoliko znakova koji pokazuju da bi inflacija iznad trenda mogla da se zadrži duže nego što se strahovalo, primoralo je centralnu banku da pojača tempo pooštravanja monetarne politike kako bi sprečila dalje zaostajanje u borbi protiv inflacije.

Fed sada vidi da će njegova referentna stopa porasti na 3,4% u 2022. godini, znatno iznad prognoze od 1,9% u martu. Sa četiri preostala sastanka u kalendaru Fed-a, verovatno je dalje povećanje stope od 0,75%.

dollar 2891817 1280
FED podigao kamatne stope, Švajcarska banka prati korak, po prvi put u 15 godina 2

Obnavljanje ponude i potražnje na tržištu rada ključno je za planove centralne banke. Zategnuto tržište rada na kojem postoje oko dva radna mesta za svakog nezaposlenog Amerikanca – preti da podstakne spiralu plata koja bi mogla da potisne inflaciju van domašaja Fed-a.
Uprkos smanjenju izgleda za rast, članovi Fed-a nastavljaju da se klade da će recesija biti izbegnuta, predviđajući rast privrede od 1,7% u 2022. godini, što je oštro u odnosu na prethodnu prognozu od 2,8%.

Ipak, strahovi od recesije su najzastupljeniji na tržištu obveznica, gde kriva prinosa nastavlja da se izravnava – što je znak da trgovci obveznicama izgleda gube poverenje u sposobnost Fed-a da izbegne teško sletanje.

Plan Fed-a da smanji svoj bilans stanja od skoro 9 biliona dolara počeo je u sredu, pošto je dospela prva tranša duga ili trezorskih hartija od vrednosti.

Svetske berze su pale u četvrtak, a dolar se vratio na svoje temelje zbog zabrinutosti zbog uticaja nagle inflacije i agresivne politike globalnih centralnih banaka koja pooštrava izglede.

Švajcarska narodna banka podigla je svoju kamatnu stopu prvi put u 15 godina uz iznenađujuće povećanje od 50 baznih poena koje je pokvarilo raspoloženje i naglo podiglo bezbedni franak.

Švajcarski franak je skočio nakon što je Švajcarska nacionalna banka iznenadila tržišta velikim povećanjem stope. Poslednji put je bio veći za skoro 1,6% prema evru na 1,0225 i 1% u odnosu na dolar 0,9848.

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter