POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

FED podigao stope za 0.25%, berze na krilima optimizma! Šta dalje?

Predsedavajući Federalnih rezervi Džerom Pauel je u sredu imao jasnu poruku: koliko god da je prisutno “zadovoljstvo” što je inflacija počela da usporava, centralna banka nije ni blizu da preokrene kurs ili da proglasi pobedu nad inflacijom.

“Biće potrebno neko vreme” da se dezinflacija proširi ekonomijom, rekao je Pauel na konferenciji za novinare nakon poslednjeg povećanja kamatne stope FED-a za četvrtinu poena. Rekao je da očekuje još nekoliko povećanja kamatnih stopa, i, “s obzirom na naša očekivanja, jednostavno ne vidim da ćemo ove godine smanjiti stope.”

Investitori su ga očigledno ignorisali, zadržavajući opklade na samo još jedno povećanje kamatnih stopa i očekuju da će stope biti niže do kraja godine nego što su sada.

Još uvek nije očigledno koje će se gledište pokazati ispravnim: ni Fed ni tržišta nemaju dobar prediktivni rekord od kada je trenutna runda povećanja kamatnih stopa centralne banke počela prošlog marta.

Sa svoje strane, kreatori politike FED-a svakog kvartala do prošle godine nastavljali su da povećavaju sopstvene procene o tome koliko će visoko povećati kamatne stope jer se inflacija pokazala jačom i otpornijom nego što se očekivalo. Takođe, FED ni jednom nije nagovestio da će stope biti smanjene ove godine.

Dalji tempo povećanja kamatnih stopa u velikoj meri će se svesti na to da li će inflacija opasti brže nego što centralna banka očekuje, ili će tržišta rada omekšati više od očekivanog.

Dokle god postoji ta neizvesnost, u Pauelovom je interesu da pokuša da spreči finansijska tržišta da se previše klade na smanjenje kamatnih stopa, što bi verovatno potkopalo teško stečeni napredak FED-a u odnosu na inflaciju.

Čak i jednostavno priznanje mogućnosti smanjenja stope kasnije tokom godine moglo bi poništiti neke od napora FED-a, prisiljavajući ga na dodatno pooštravanje i otežati izbjegavanje recesije. Iz tog razloga, Pauel je ponovio tvrdnje da se stope ne smanjuju, i da je zaista potrebno da one budu iznad 5% kako su kreatori politike prognozirali u decembru.

“Naša je procena da još nismo u dovoljno restriktivnom političkom stavu, zbog čega kažemo da očekujemo da će stalna povećanja stope biti primerena”, rekao je Pauel.

Referentna stopa prekonoćnih kredita centralne banke sada iznosi 4,50%-4,75%.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter