POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

FED podiže stope za 0,75% i predviđa dalja povećanja

Federalne rezerve su povećale kamatne stope za 75 baznih poena u sredu za drugi uzastopni sastanak i potvrdile da će biti neophodna dodatna povećanja za borbu protiv „povišene“ inflacije, koja negativno utiče na globalnu ekonomsku aktivnost.

Federalni komitet za otvoreno tržište podigao je svoju referentnu stopu na raspon od 2,25% do 2,5% sa 1,5% na 1,75% ranije.

Fed je naveo da „očekuje da će kontinuirano povećanje ciljanog raspona biti razumno“ kao podrška svojim dugoročnim ciljevima da se postigne maksimalna zaposlenost i inflacija po stopi od 2%.

Uprkos tome što je naveo da će sporiji tempo povećanja možda biti neophodan kako bi Fed dao vremena da proceni efekte strožijih mera politike na ekonomiju i inflaciju, Pauel je podržao ideju da centralna banka izvrši „neobično veliko“ povećanje stope u septembru tokom konferencija za štampu koja je usledila nakon izjave o monetarnoj politici.

„Kako se stav monetarne politike dalje zaoštrava, verovatno će postati prikladno da se uspori tempo povećanja… dok procenjujemo kako naša kumulativna prilagođavanja politike utiču na ekonomiju i inflaciju“, rekao je Pauel.

Neki, međutim, i dalje očekuju da se tempo inflacije neće usporiti onoliko koliko se očekivalo, primoravajući Fed da nastavi sa povećanjem stopa.

Nakon poslednjeg povećanja Fed-a, Pauel je izjavio da je stopa federalnih fondova dostigla neutralnu stopu, što je stopa koja niti ubrzava niti usporava privredni rast, ali da će verovatno morati da se podigne iznad ovog nivoa do kraja godine, na oko 3,4 odsto, otvarajući vrata za dodatnih 100 baznih poena u cilju kontrole inflacije.

Nakon statističkih podataka koji pokazuju da je inflacija dostigla novi maksimum u četiri decenije prošlog meseca, predviđanja koja predviđaju znatno veće povećanje stope privukla su interesovanje investitora u nedeljama koje su prethodile objavljivanju.

Neophodnost za mnogo većim povećanjem ubrzo su odbacili članovi Fed-a, koji su rekli da bi povećanje od 0,75% bilo dovoljno da zadrži centralnu banku na njenom putu ka usvajanju restriktivnog stava kako bi smanjila jake inflatorne pritiske.

Nedavni podaci i kvartalni izveštaji sektora osetljivih na potrošače, posebno maloprodaje, izazvali su zabrinutost zbog usporavanja ekonomskog razvoja.
Ovi izveštaji sugerišu da političke inicijative Fed-a, koje su usmerene na smanjenje tražnje kako bi se ograničila inflacija, daju željeni efekat.

Međutim, mnogi strahuju da bi u borbi Fed-a protiv inflacije privreda mogla biti preterano usporena, propuštajući priliku za „meko sletanje“ i gurnuti u recesiju.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter