POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Fed podiže stope za 0,75%, Powell govorio o usporavanju podizanja stopa u narednom periodu

Federalne rezerve podigle su kamatne stope za tri četvrtine procentnog poena u sredu četvrti put zaredom, a centralna banka je nagovestila višu letvicu za buduće pooštravanje monetarne politike, iako je odbacila ideju o pauzi.

Federalni komitet za otvoreno tržište podigao je svoju referentnu stopu na raspon od 3,75% do 4% sa 3% na 3,25% ranije.

U znak da je Fed sve oprezniji od uticaja koji stroži finansijski uslovi imaju na ekonomiju, centralna banka je saopštila da će „komitet uzeti u obzir kumulativno zaoštravanje monetarne politike, zaostajanja sa kojima monetarna politika utiče na ekonomsku aktivnost i inflaciju, i ekonomska i finansijska kretanja“, u određivanju budućeg tempa povećanja stopa.

Međutim, predsednik Fed-a Džerom Pauel rekao je u sredu da je „veoma prerano razmišljati o pauziranju“. Šef FED-a je dodao da će „krajnji nivo kamatnih stopa biti viši nego što se ranije očekivalo [u septembru]“. Ovo sugeriše da bi stope mogle biti vrhunske znatno iznad nivoa od 4,6% koji se vidi u septembarskim projekcijama Fed-a.

Uoči sastanka Fed-a, mnogi su se kladili da Fed možda neće morati da dostigne gornju granicu projekcije stope, jer će verovatno biti dokaza o usporavanju ekonomije u narednim mesecima, oživljavajući fokus na moguću recesiju.

„To bi moglo biti poslednje povećanje u godini, ili bi moglo doći do povećanja od 25 bps u decembru, jer do kraja godine, mislim da će biti dovoljno znakova stvarnog usporavanja koji ne moraju da rade i rizik će biti još dvostraniji nego što je sada“, rekao je glavni strateg u Spouting Rock Asset Management Rhis Villiams za Investing.com Iasin Ebrahim u intervjuu u utorak.

Fed je, međutim, istakao da će tempo povećanja zavisiti od podataka. Ali najnoviji podaci i dalje ukazuju na snažno tržište rada i inflaciju koja je i dalje stabilna.

Pauel je, međutim, pružio privid nade da bi sporiji tempo povećanja kamatnih stopa mogao biti na vidiku u bliskoj budućnosti, rekavši da bi diskusija mogla „doći čim na sledećem sastanku ili posle njega“, iako je naglasio „da ne odluka je doneta“.

Akcije su naglo pale nakon kratkog perioda na pozitivnoj teritoriji, dok su investitori ponovo procenjivali svoje opklade na manje jastrebov Fed.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter