POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

FED sastanak, ECB sastanak, Nvidia kvartal – šta pomera tržište danas

FED će da objavi nove vesti sa današnjeg sastanka, dok narudžbine robe široke potrošnje za april takođe dospevaju. Euro pada dok kreatori politike ECB(evropska centralna banka) odlažu agresivne mere dizanja kamatnih stopa. Moguća ponuda za preuzimanja Vendi kompanije(NASDAQ;WEN), dok Nvidia danas objavljuje kvartal nakon zatvaranja. Rusija se približava rokovima plaćanju duga, a podaci Američke vlade treba da pokažu da li imaju dovoljno goriva za benzinske pumpe u zemlji pre početka letnje sezone vožnje.

  1. Danasnji FED sastanak, vraća sećanja iz 2008

Centralna banka će objaviti izveštaje sa današnjeg sastanka u 8 večeras po našem vremenu. Sastanak će imati fokus na tržišta i na rizike inflacije umesto na potencijalnu recesiju.

Upozorenja o profitu kompanija i slabija prodaja nekretnina su smanjili prinose na obveznice i kaznili dionice koje su fokusirane na robu široke potrošnje. Sećanja na poslednju recesiju, podsetio je legendarni Majkl Buri, poznatog po svojoj ulozi u rasprodaji drugorazrednih kredita 2007-08.

FTiDAGvXoAMYo8C
FED sastanak, ECB sastanak, Nvidia kvartal - šta pomera tržište danas 2

„Kao što sam već pomenuo u vezi 2008. godine, to je kao posmatranje avionske nesreće. Boli, nije zabavno, i ne smejem se“, rekao je Buri, ne precizirajući šta je „to“.

  1. Euro pada; RBNZ raste za 50 bps

Evro pada dok ECB iza zahteva predsednice ECB Kristin Lagard da će se povećati samo postepeno kamatne stope i da se ništa neće dešavati naglo.

Guverner holandske banke Klaas Knot i njegov finski kolega Oli Ren, nagovestili su da bi svaki od njih mogao biti zadovoljan sa povećanjem od dvadeset pet baznih poena 0.25% na sastanku u julu. Ren je iznad svega označio velike revizije koje su niže u prognozama rasta za tekuću godinu.

Na Novom Zelandu, centralna je povećala je svoje kamatne stope za pedeset baznih poena na i sada iznosi 2%.

  1. Akcije pale posle zatvaranja; fokus na Vendis (NASDAQ; WEN)

Do 6:20 AM po istočnom vremenu, Dov fjučersi su bili u padu za osamnaest poena, dok je S&P500 i Nasdaq porasli za identičnu brojku.

Akcije na koje će se investitori fokusirati su JW Nordstrom (NYSE:JWN), čiji podaci su uzeli zamah rasprodaje, i Vendi’s (NASDAQ:WEN), kada je ponudjena ponuda vlasnicima akcija ponuda za kompletno preuzimanje.

Proizvođač čipova Nvidia (NASDAQ:NVDA) je današnji vrhunac, gde će objaviti podatke za kvartal posle zatvaranja veceras.

  1. Rusija se približava roku za plaćanje dugova

Ruska centralna banka je već pomenula da će održati sastanak, usred intenzivnih spekulacija o tome šta će se dalje desiti sa državnim dugom zemlje.

Američko ministarstvo finansija potvrdilo je u utorak da neće obnoviti kratkotrajno oslobađanje od sankcija za proces otplate duga Ruske vlade, što može državu formalno dovede u neplaćanje dugova – uprkos činjenici da je s voljna i sposobna da plati.

Druga spekulacija sugeriše da će ublažiti kontrolu kapitala i smanjiti kamatne stope kako bi stavila pod kontrolu eksplozivno jačanje rublje. Rublja je u sredu ponovo dostigla četvorogodišnji maksimum, podržan suficitom koji se povećao ne samo kao rezultat rekordnih prihoda od izvoza energije, već dodatno kao rezultat kolapsa uvoza.

  1. Nafta raste kako su zalihe benzina u SAD dostigle sezonski minimum od 2014

Cene sirove nafte ponovo su bili veći kada je saznanje Americkog Petroleum Instituta, da je potražnja u SAD pre vikenda Dana sećanja i dalje jaka uprkos rekordno visokim troškovima za benzin.

Zalihe sirove nafte su prošle nedelje zaista porasle za 600.000 barela, međutim deonice naftnih kompanija su na najnižoj za sada od 2014, kada je potražnja za naftom najveća.

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter