POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Ferrari će prihvatiti kriptovalute kao plaćanje za svoje automobile u SAD-u

Ferrari je započeo prihvatanje plaćanja kriptovalutama za svoje luksuzne sportske automobile u SAD-u i planira proširiti ovu mogućnost i na Evropu na zahtev svojih bogatih kupaca, izjavio je šef marketinga i komercijale Enrico Galliera za Reuters.

Većina velikih kompanija izbegava korišćenje kriptovaluta zbog visoke volatilnosti bitkoina i drugih tokena, što ih čini nepraktičnim za komercijalnu upotrebu. Takođe, neujednačena regulativa i visoka potrošnja energije su sprečavali širenje kriptovaluta kao sredstva plaćanja.

Među kompanijama koje su prihvatile kriptovalute kao sredstvo plaćanja nalazi se i proizvođač električnih automobila Tesla, koji je 2021. godine počeo prihvatati bitkoin kao sredstvo plaćanja, ali je CEO Elon Musk kasnije obustavio tu opciju zbog ekoloških zabrinutosti.

Galliera je rekao da su kriptovalute preduzele korake kako bi smanjile svoj ugljenični otisak kroz upotrebu novog softvera i veće korišćenje obnovljivih izvora energije.

Na ovu odluku Ferrari je reagovao na zahtev tržišta i dilera, budući da mnogi od njihovih klijenata ulažu u kriptovalute.

“Neki od njih su mladi investitori koji su izgradili svoje bogatstvo oko kriptovaluta”, rekao je Galliera. “Drugi su tradicionalniji investitori koji žele diverzifikaciju svojih portfolija.”

Iako su neke kriptovalute, poput druge po veličini, etera, poboljšale svoju energetsku efikasnost, bitkoin i dalje privlači kritike zbog visoke potrošnje energije pri rudarenju.

BitiPay, jedan od najvećih procesora plaćanja kriptovalutama, koristiće se u inicijalnoj fazi u SAD-u za Ferrarijeve transakcije u Bitkoinu, Eteru i USDC, jednoj od najvećih takozvanih stabilnih kriptovaluta. Ferrari možda koristi druge procesore plaćanja u različitim regionima.

“Cene neće biti promenjene, nema naknada, nema dodatnih troškova ako plaćate putem kriptovaluta”, izjavio je Galliera.

BitPay će odmah pretvoriti plaćanja u kriptovalutama u tradicionalnu valutu u ime Ferrarijevih dilera kako bi ih zaštitili od oscilacija cena.

Kao procesor plaćanja, BitPay će se pobrinuti da virtuelne valute potiču iz legitimnih izvora i nisu proizvod kriminalne aktivnosti ili služe za pranje novca ili izbegavanje poreza.

Većina Ferrarijevih dilera u SAD-u je već pristupila ili će uskoro pristupiti ovom programu, izjavio je šef marketinga i komercijale.

“Uveren sam da će se uskoro pridružiti i drugi”, rekao je Galliera.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter