POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Fidelity se pridružuje trci za Spot-Bitcoin ETF sa novom prijavom SEC-u!

Brojni fondovi su pratili korake BlackRock-a i podneli prijave za Spot-Bitcoin ETF.  U međuvremenu, cene kriptovaluta su porasle kao odgovor na ova dešavanja.

Menadžer imovine sa sedištem u Bostonu, koji upravlja sa oko 11 triliona dolara imovine i ima desetine miliona klijenata, ponovo je podneo zahtev za Wise Origin Bitcoin Trust u četvrtak Američkoj Komisiji za hartije od vrednosti i berze (SEC). Slično kao i prethodni podnesci za spot Bitcoin ETF u SAD-u tokom proteklih nekoliko nedelja, ažurirana prijava navodi da Fidelity očekuje da uspostavi sporazum o deljenju nadzora sa američkom berzom kriptovaluta.

Ovo je najnoviji primer pridruživanja visokoprofilnih tradicionalnih finansijskih firmi trci nakon što je BlackRock Inc. privukao pažnju sa svojim podneskom za spot ETF 15. juna, što je otvorilo vrata i drugima da pokušaju isto. Za ljubitelje kriptovaluta, ovo su značajni događaji s obzirom na reputaciju BlackRock-a na Vol Stritu i mišljenje nekih posmatrača tržišta da taj investicioni fond ne bi pokušavao da dobije regulatorno odobrenje ukoliko nije uveren u to.

Do sada je bilo oko 30 pokušaja za spot-Bitcoin proizvod, prema brojanju Bloomberga. Međutim, podnesci su se suočili sa otporom regulatora koji su u prošlosti isticali tržišne brige i nedostatak zaštite investitora, između ostalog. Fidelity je prvobitno podneo zahtev za Wise Origin Bitcoin Trust 2021. godine, ali je SEC taj zahtev odbio u januaru 2022. godine, prema izjavi portparola Fidelity-ja.

Ipak, potez BlackRock-a je podstakao niz sličnih podnesaka drugih izdavača, uključujući Invesco Ltd., WisdomTree, Valkyrie i Bitwise. U međuvremenu, ARK Investment Management, koji vodi Cathie Wood, veruje da bi mogao biti prvi u redu za dobijanje eventualnog regulatornog odobrenja. ARK je u aprilu, zajedno sa kripto-izdavačem 21Shares, ponovno podneo svoj zahtev za spot-Bitcoin ETF.

Ljubitelji digitalne imovine su oduševljeni mogućnošću da kripto postane dostupniji svakodnevnim investitorima, a talas podnesaka je bio povoljan za cene tokena. Bitcoin je skočio iznad 30.000 dolara u junu i trenutno se trguje na najvišem nivou u godinu dana. Token se u četvrtak trgovao oko 30.500 dolara. To je i dalje manje od polovine rekorda od skoro 69.000 dolara postignutog u novembru 2021. godine.

Treba napomenuti da ovo nije prvi ciklus uzbuđenja oko mogućeg lansiranja. Ljubitelji kriptovaluta, koji su godinama želeli spot-Bitcoin ETF, već su prošli kroz periode uzbuđenja, samo da bi regulatori na kraju odbili sve pokušaje.

Iako se smatra da je podnesak BlackRock-a pomogao da se cena Bitcoina popne na najviši nivo u poslednjoj godini, tržišna reakcija na ponovni podnesak od strane Fidelity-ja bila je prilično suzdržana. Bitcoin je porastao oko 1,5% na 30.500 dolara, iako je bio niži u odnosu na najviši nivo tokom dana.

Izvor: Bloomberg

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter