POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

First Citizens spasava SVB! Da li je neizvesnost nestala?

First Citizens BancShares Inc saopštila je u ponedeljak da će preuzeti depozite i zajmove propale banke Silicijumske doline, zatvarajući jedno poglavlje u krizi poverenja koja je zahvatila svetska finansijska tržišta.

Federalna korporacija za osiguranje depozita (FDIC), koja je preuzela kontrolu nad SVB-om ranije ovog meseca, navela je u zasebnom saopštenju da je dobila pravo na procenu kapitala u akcijama First Citizens BancShares sa potencijalnom vrednošću do 500 miliona dolara kao deo ovog posla.

First Citizens je rekao da je transakcija strukturisana tako da se očuva solidna finansijska pozicija i da kombinovana kompanija ostaje otporna sa raznovrsnim kreditnim portfoliom i bazom depozita.

Prema sporazumu, jedinica First-Citizens Bank & Trust Company će preuzeti imovinu SVB-a od 110 milijardi dolara, depozite od 56 milijardi dolara i zajmove od 72 milijarde dolara.

„Ovakav pristup upravljanju rizicima nastaviće da štiti kupce i akcionare kroz sve ekonomske cikluse i tržišne uslove“, navodi se u saopštenju.

First Citizens banka će takođe dobiti kreditnu liniju od FDIC-a za potrebe nepredviđene likvidnosti i imaće sporazum sa regulatorom da podeli gubitke kako bi obezbedila dalju zaštitu od potencijalnih kreditnih gubitaka, dodaje se.

SVB je bila najveća banka od finansijske krize 2008. koja je propala, a kalifornijski regulatori su zatvorili banku 10. marta, što je izazvalo ogroman poremećaj tržišta i pojačalo stres u bankarskom sektoru širom sveta.

Sa sedištem u Santa Klari, SVB je na kraju prošle godine rangiran kao 16. najveći zajmodavac u SAD, sa imovinom od oko 209 milijardi dolara.

FDIC je saopštio da je kupovina imovine SVB-a u vrednosti od oko 72 milijarde dolara došla uz popust od 16,5 milijardi dolara.

„FDIC procenjuje da je cena neuspeha banke Silicijumske doline prema njenom Fondu za osiguranje depozita oko 20 milijardi dolara. Tačan trošak će biti utvrđen kada FDIC okonča stečaj“, navodi se u saopštenju.

Približno 90 milijardi dolara u hartijama od vrednosti i drugoj imovini iz SVB-a ostaće u stečajnoj masi za raspolaganje, dodao je regulator.

First Citizens ima oko 109 milijardi dolara imovine i ukupne depozite od 89,4 milijarde dolara.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter