POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Ford i Tesla napravili istorijski dogovor, akcije skočile

Ford Motor Company skočio je za 6,2% nakon što je u četvrtak kasno objavio da je sklopio veliki dogovor sa Teslom koji će omogućiti da se električna vozila proizvedena u Fordu pune na Tesla Supercharger stanicama u SAD i Kanadi.

Fordovi EV modeli opremljeni priključkom za kombinovani sistem punjenja (CCS), odnosno F-150 Lightning, Mustang Mach-E i E-Transit, dobiće pristup Teslinim V3 superpunjačima, iako će vozilima biti potreban adapter koji je razvila Tesla za korišćenje stanice. Ford je dodao da će počevši od 2025. godine početi da oprema svoje automobile Teslinim NACS portom za punjenje, eliminišući potrebu za adapterom za korišćenje stanica sa brendom Tesla.

Ugovor bi trebalo da stupi na snagu na proleće 2024. Tesline akcije su takođe porasle nakon vesti, za 4,7%.

Ford je u ponedeljak takođe predstavio detalje o svom predstojećem trorednom električnom SUV-u. SUV će ponuditi mogućnost brzog punjenja, omogućavajući domet od 150 milja za manje od 10 minuta, kao i ukupan domet od 350 milja po punjenju. Takođe će moći da pređe 300 milja na autoputu brzinom od 70 milja/čas koristeći bateriju od 100 kilovat-sati. 

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter