POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

FTX je povećao prihod za 1.000% tokom kripto pomame, pokazuju procureli finansijski podaci

Prema internim dokumentima, FTX je prošle godine doveo kripto pomamu do milijardu dolara prihoda dok je proširio svoj globalni otisak kroz niz akvizicija.

Revidirani finansijski podaci daju redak uvid u finansije privatne kompanije.
FTX je bio profitabilan, brzo se širio širom sveta i doživeo vrtoglav rast.

Prihod kripto berze porastao je za više od 1.000% sa 89 miliona dolara na 1,02 milijarde dolara u 2021. Njena profitabilnost, kao i kod mnogih početnika, zavisi od toga kako je merite.
Operativni prihod iznosio je 272 miliona dolara, u odnosu na 14 miliona dolara godinu dana ranije.
FTX je ostvario neto prihod od 388 miliona dolara prošle godine, u odnosu na samo 17 miliona dolara godinu dana ranije.

Iz kompanije FTX odbili su da komentarišu finansijsku dokumentaciju koja je procurila.

Kompanija je donela 270 miliona dolara prihoda u prvom tromesečju 2022. i bila je na putu da ostvari prihod od otprilike 1,1 milijardu dolara u 2022, prema izveštaju investitora.
Ali nejasno je kako se FTX održao u drugom kvartalu kada su cene kriptovaluta pale tokom nedavne takozvane „Kripto zime“.

Poređenja radi, Coinbase kojim se javno trguje takođe je doživeo bum gotovine tokom kripto tržišta, sa 7,4 milijarde dolara prihoda i 3,6 milijardi dolara neto prihoda prošle godine. Ali u drugom kvartalu ove godine, prijavila je 808,3 miliona dolara prihoda, što je pad od 64% u odnosu na isti kvartal prošle godine i iznenađujući neto gubitak od 1,1 milijardu dolara, u poređenju sa 1,59 milijardi dolara neto prihoda godinu dana ranije, kao maloprodaja obim trgovine krater.

FTX je pre tri godine osnovao bivši trgovac kvantima sa Volstrita Sem Bankman-Frid , 30-godišnji izvršni direktor nedavno je ušao kao zajmodavac u poslednjem slučaju, tražeći da podrži kompanije kako je likvidnost presušila. Pored višestrukih zajmova od stotina miliona dolara, Bankman-Friedove kompanije su takođe tražile da steknu problematična sredstva.
U julu, FTX je potpisao ugovor koji mu daje mogućnost da kupi zajmodavca BlockFi i bio je u razgovorima za kupovinu južnokorejskog Bithumba. FTX je takođe ponudio kupovinu Voyagera u avgustu, ali je odbijen zbog onoga što je kompanija tvrdila da je „niska ponuda“.

FTX je imao otprilike 2,5 milijardi dolara u gotovini na kraju prošle godine i 27% profitne marže, prema dokumentima. Marže su bile bliže 50% ako se uklone troškovi oglašavanja i „povezanih strana“.
Poslednji put je prikupio novac u januaru, prikupivši 400 miliona dolara od investitora kao što su SoftBank-ov Vision Fund 2 i Tiger Global, po proceni od 32 milijarde dolara.

Izvor: CNBC

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter