POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Gazprom ukida dividendu prvi put od 1998 godine

Najveći proizvođač gasa u Rusiji, Gazprom, odlučio je da ne isplaćuje dividende na svoju zaradu u 2017, prvi put od 1998. Ova odluka je izazvala pad vrednosti akcija kompanije za 27%.

Prema rečima zamenika generalnog direktora Famila Sadigova, “akcionari su zaključili da nije mudro isplaćivati dividende na osnovu rezultata za 2021. u ovom trenutku“.

On je naveo da bi Gazprom više voleo da se koncentriše na rusku regionalnu gasifikaciju, prezimljavanje i plaćanje većih poreza.

Odluka, koja je poništila preporuku odbora da se isplati dividenda od 52,53 rublje po akciji, što bi bila najveća isplata, dovela je do pada akcija Gazproma za više od 27%.

Gazprom planira da potroši 526 milijardi rubalja (10 milijardi dolara) do 2025. godine da poveća gasifikaciju Rusije sa sadašnjeg nivoa od 72%.

Uz povećanje socijalnih doprinosa, zakonodavci razmatraju nametanje većeg poreza na eksploataciju minerala za korporaciju.

“Ovo je užasna vest za akcije Gazproma, jer je jedini razlog za ulaganje u kompaniju bila njena velika isplata. Pored toga, spremnost ministarstva finansija da poveća budžetske prihode svakako je povezana sa odlukom“, navode analitičari Tinkoff Investmentsa.

Grupa sedam ekonomskih sila nastoji da kontroliše cenu ruske nafte i gasa u nastojanju da spreči Moskvu da ima koristi od njenih akcija u Ukrajini, koje su izazvale značajno povećanje cena energenata. Zbog toga je Gasprom u ovom trenutku napravio svoj izbor.

Smanjen je i izvoz ruskog gasa u Evropu preko gasovoda Severni tok 1 i u Ukrajinu.

U svom saopštenju od četvrtka, Gazprom nije pomenuo ni predloge G7 za ograničavanje cena gasa, niti smanjene tokove u Evropu, što preti da smanji njegove prihode, a potencijalno i poreske uplate.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter