POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Generalne direktori velikih američkih banaka, Kongres će ispitati po potrošačkim i socijalnim pitanjima

Izvršni direktori JPMorgana, Bank of America, Citigroup, Wells Fargo i drugih velikih američkih maloprodajnih banaka će ove nedelje biti na žaru od strane zakonodavaca. pitanja, od stanja ekonomije do njihovih stavova o aktuelnim pitanjima, uključujući abortus i pozajmljivanje fosilnih goriva.

Očekuje se da će se prevare u plaćanju, koje povećavaju raznolikost, spajanja i pristup filijalama banaka, takođe pojaviti kada se izvršni direktori pojave pred Komitetom za finansijske usluge Predstavničkog doma i Odborom za bankarstvo Senata u sredu i četvrtak, respektivno, prema zvaničnicima banke, savetnicima u Kongresu i lobistima.

Postav uključuje izvršne direktore četiri najveće američke banke: Džejmi Dajmon iz JPMorgana, Brajan Mojnihan iz Banke Amerike, Džejn Frejzer iz Citija i Čarls Šarf iz Vels Farga. Njima će se pridružiti izvršni direktor USBancorp-a Andi Cecere, izvršni direktor PNC Financial-a Vilijam Demčak i izvršni direktor Truist Financial-a, koji vode najveće regionalne zajmodavce u zemlji.

Iako takva saslušanja retko dovode do zakonodavne akcije, ona su i dalje rizična za izvršne direktore, koji će biti primorani da brane svoje banke na brojnim frontovima kada poslanici žele da unaprede svoj profil uoči novembarskih izbora.

Tokom sličnog saslušanja prošle godine, Dimon je bio uvučen u žestoku razmenu sa demokratskom senatorkom Elizabet Voren o naknadama za prekoračenje. Bivši izvršni direktor Wells Farga Tim Sloan, u međuvremenu, podneo je ostavku naglo u martu 2019. dve nedelje nakon što se spotaknuo tokom saslušanja odbora Predstavničkog doma o napretku banke u rešavanju njenih regulatornih problema.

Saslušanje dolazi usred sve veće zabrinutosti da bi povećanje stope Federalnih rezervi u cilju ukroćivanja inflacije moglo zemlju odvesti u recesiju. Džejmi Dajmon je u junu rekao da se američka ekonomija suočava sa “uraganom”, ali nije mogao da predvidi koliko će to biti loše.

Zakonodavci će verovatno ispitivati izvršne direktore o tome kako stoje finansije potrošača i kako zajmodavci planiraju da pomognu Amerikancima kako troškovi zaduživanja rastu.

„Nastavićemo da držimo najveće banke u zemlji odgovornim kako bi Amerikanci mogli da zadrže više svog teško zarađenog novca – u trenutku kada im je najpotrebniji“, rekao je predsednik Senatskog komiteta za bankarstvo senator Šerod Braun.

Banke veruju da imaju pozitivnu priču o tome koliko su dobro radile tokom pandemije COVID-19 dok su pomagale u raspodeli pomoći u milijardama dolara; njihova stalna uloga u široj ekonomiji; i njihove napore da povećaju plate za obične radnike, promovišu rasnu jednakost u zajednicama kojima služe i podstaknu raznolikost osoblja.

To je poruka koju su rukovodioci banaka, lobisti i trgovinske grupe preneli tokom maratona privatnih sastanaka sa ključnim zakonodavcima tokom proteklih nekoliko nedelja, rekli su izvori.

„Naše banke mogu mnogo toga da ukažu, da pokažu koliko su uradile da podrže potrošače, mala preduzeća i ekonomiju tokom pandemije i nastavljaju se danas“, rekla je Lindzi Džonson, izvršni direktor Udruženja potrošačkih bankara.

Od finansijske krize 2007-2009, demokrate uključujući Brauna i predsednicu Komiteta za finansijske usluge Predstavničkog doma, zauzele su oštar stav prema bankarskoj industriji i očekuje se da će nastaviti sa pritiskom na saslušanjima.

Nenaslovljeni dizajn 79 1
Generalne direktori velikih američkih banaka, Kongres će ispitati po potrošačkim i socijalnim pitanjima 2

U privatnim pismima, komiteti su zatražili od izvršnih direktora da dostave detalje o nivou svog kapitala, lokacijama filijala banaka, platama zaposlenih, platama rukovodilaca, naporima da se smanje emisije ugljen-dioksida, otkupu akcija, poštenom kreditiranju i pokrivenosti abortusa, između ostalog, prema kopije koje je Rojters video.

Međutim, rukovodioci banaka su takođe oprezni prema sve većim kritikama republikanaca, tradicionalno saveznika koji su se suprotstavili strogim propisima, zbog onoga što vide kao sve liberalnijeg sklonosti Volstrita prema životnoj sredini i socijalnim pitanjima.

Republikanci na državnom i saveznom nivou se obračunavaju sa bankama zbog “bojkota” industrija kao što su energetika i oružje, o čemu se banke osporavaju. Konzervativci su takođe kritikovali zajmodavce zbog „probuđenih“ stavova o drugim pitanjima kao što je pokrivanje putnih troškova za abortuse zaposlenih van države.

Dok su se rukovodioci prošle godine suočili sa nekim kritičnim pitanjima republikanaca o takvim pitanjima, ovaj put će pritisak biti veći, kažu analitičari.

„Velike banke zaista imaju manje prijatelja nego nekada, u to nema sumnje“, rekao je Brajan Gardner, glavni vašingtonski strateg u Stifel Financial.

Izvor: investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter