POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

GENESIS će ipak bankrotirati – Podnosi zvaničan zahtev za bankrot ove nedelje?

Genesis bi mogao postati posljednja žrtva previranja u sektoru digitalnih sredstava nakon kolapsa FTX-a.

Kripto broker Genesis se sprema da podnese zahtev za bankrot već ove nedelje, prema ljudima koji su upoznati sa ovim pitanjem, pošto kompanija radi na dogovoru sa poveriocima nakon nekoliko meseci previranja.

Podnošenje zahteva učinilo bi Genesis poslednjom kripto žrtvom implozije FTX menjačnice Sema Bankman-Frida, koja je izazvala šok u industriji digitalnih sredstava.

Genesis i njegov vlasnik, kripto konglomerat Digital Currency Group koji podržava SoftBank, su u pregovorima sa kreditorima od sredine novembra.
Genesis duguje poveriocima više od 3 milijarde dolara, preneo je Financial Times, uključujući 900 miliona dolara klijentima Gemini-a, kripto berze Kamerona i Tajlera Vinklevosa i 280 miliona evra holandskoj berzi Bitvavo.

Unapred pripremljeni stečajni ugovor za Genesis se pregovara sa poveriocima i uključivao bi gotovinu i kapital DCG-a, rekao je jedan od izvora. To bi moglo biti završeno već ove nedelje.
Genesis i DCG nisu odmah odgovorili na zahteve za komentar.

Genesis-ovi problemi su počeli ubrzo nakon kolapsa FTX-a. Kompanija, koja je bila jedan od najvećih zajmodavaca na tržištu kriptovaluta, zaustavila je povlačenje sredstava kupaca navodeći „neviđena previranja na tržištu“ i probleme sa likvidnošću. Od tada se bezuspešno bori da pronađe nova sredstva.

Pregovori sa poveriocima izbili su u javnost ovog meseca nakon što je Kameron Vinklevos pozvao odbor DCG-a da smeni svog izvršnog direktora, Berija Silberta, optužujući ga za taktiku loše namere u pregovorima sa poveriocima. Vinklevosova berza, Gemini, koristila je Genesis kao svog glavnog partnera za pozajmljivanje u kripto „kamata“ programu koji je maloprodajnim investitorima davao visoke prinose u zamenu za pozajmljivanje svojih koina.

Bankrot Genesisa bio bi značajan udarac za Silbertovu kripto grupu, koja uključuje sajt za kripto vesti CoinDesk i menadžera imovine Grayscale.
CoinDesk, koji takođe vodi jednu od najvećih godišnjih kripto konferencija, Consensus, u sredu je angažovao Lazard investicionu banku koja bi imala savetodavnu funkciju u ovom poslu i učestvovala u prodaji cele ili dela kompanije, prema ljudima upućenim u ovu situaciju. CoinDesk je mesecima privatno tražio dogovor.

pexels nicola barts 7927424
GENESIS će ipak bankrotirati - Podnosi zvaničan zahtev za bankrot ove nedelje? 2

Vest o potencijalnoj prodaji CoinDeska prvi je objavio The Wall Street Journal.

DCG, vlasnik Genesisa, je osnovan 2015. godine i podržan je od strane raznih investitora uključujući SoftBank, singapurski GIC i Alphabetov ogranak za ulaganja CapitalG.
Grupa je ranije angažovala bivšeg američkog ministra finansija Larija Samersa i suosnivača Srebrnog jezera Glena Hačinsa kao starije savetnike.

Obojica su se povukli poslednjih meseci.

Kolaps Genesisa bi takođe pokrenuo trenutnu otplatu od 350 miliona dolara koji još uvek dospevaju iz zajma koji je dala investiciona grupa vlasnika Čelsija Toda Boehlija, a koja je podržala DCG zajmom preko obezbeđenog duga.

Prošle nedelje, američka Komisija za hartije od vrednosti (SEC) tužila je Genesis i Gemini zbog programa kripto pozajmljivanja „Earn“, rekavši da se radi o neregistrovanoj ponudi hartija od vrednosti. Proizvod je omogućio maloprodajnim investitorima da pozajmljuju svoje koine preko Genesisa u zamenu za kamate od čak 8 procenata.

Gemini je prekinuo program ranije ovog meseca, ali maloprodajni investitori i dalje ne mogu da povuku
svoju kripto imovinu, prema regulatoru, koji je rekao da su „investitori pretrpeli značajnu štetu“.

Izvor: Financial Times

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter