POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Glavne američke banke dobile su prolaznu ocenu na “stres testu” u uslovima “teške recesije”!

Američka centralna banka (FED) je sprovela testiranje banaka u svetlu nedavnih kolapsa banaka početkom godine.

Izveštaj objavljen 28. juna takođe je pokazao relativnu slabost banaka srednje veličine i regionalnih banaka. Međutim, stres test je zahtevao samo da 23 najveće banke u zemlji, koje su i najveći zajmodavci, učestvuju u testiranju.

S obzirom na krizu u bankarstvu ranije ove godine, zvaničnici FED-a su nagovestili da bi stres testiranje u budućnosti moglo postati teže.

Potpredsednik FED-a za nadzor, Majkl Bar, izjavio je:

“Treba da budemo skromni u vezi sa tim kako se rizici mogu pojaviti i uticati na banke kako bismo osigurali da banke budu otporne na različite ekonomske scenarije, šokove na tržištu i druge pritiske.”

Stres testiranje banaka se sprovodi svake godine od finansijske krize 2008. godine koju su izazvale američke banke. FED testira koliki bi bili gubici u bankarskoj industriji bili u slučaju da nezaposlenost naglo poraste i da dođe do ozbiljnog pada ekonomske aktivnosti.

U ovogodišnjem stres testu, FED je testirao scenario teške globalne recesije koja bi dovela do pada cena komercijalnih nekretnina od 40% i stambenih nekretnina od 38%. U najgorem scenariju, nezaposlenost bi dostigla 10% sa trenutnih 3,7% a 23 najveće banke bi imale kolektivne gubitke od 541 milijardu dolara u ovom scenariju, prema rezultatima testiranja.

Da bi prošla test, banka mora imati stresni kapitalni odnos od najmanje 4,5%, prema FED-u. Kapitalni odnosi su ključna mera finansijske snage banke.

Ranije ove godine, američki bankarski sistem je bio uzdrman zbog nekoliko kolapsa banaka, uključujući Silicon Valley Bank, Signature Bank, Silvergate Bank i First Republic Bank. Ostale, poput PacWest-a i Western Alliance-a, su bile na nestabilnom tlu.

FED je ove godine aktivno spasavao manje banke putem svog kratkoročnog programa finansiranja banaka (Bank Term Funding Program – BTFP) koji je uspostavljen u martu.

Prema podacima Federal Reserve-a, već je potrošeno preko 100 milijardi dolara za podršku malim i srednjim bankama koje su bile u teškoćama.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter