POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Goldman Sachs će objaviti rezultate, Tesla i Netflix sledeći! Šta danas pokreće tržišta?

Goldman Sachs se priprema da objavi kvartalne zarade za koje, neki analitičari strahuju da mogu biti među najgorima u istoriji ovog bankarskog giganta. Proizvođač električnih automobila Tesla i kompanija za strimovanje TV sadržaja Netflix takođe će objaviti svoje rezultate nakon zatvaranja tržišta. Takođe, Microsoft će objaviti cenu nove generativne veštačke inteligencije u svojim softverima za produktivnost.

Goldman Sachs zatvara sezonu bankarskih zarada

Goldman Sachs će otkriti svoje najnovije rezultate a investitori strahuju da će ovo biti najgore izveštajno razdoblje ovog Wall Street giganta ikada.

Usporavanje trgovine akcijama i obveznicama, kao i očekivani pad unosnih naknada za investiciono bankarstvo, pretpostavlja se da su teško opteretili Goldman u protekla tri meseca.

Nedavni rezultati najbližih konkurenata ovog bankarskog giganta ukazuju na uticaj manjka dogovora. U utorak je prihod od prodaje i trgovine Morgan Stanley-ja, konkurenta Goldman-a, opao za više od petine.

Analitičari brinu da se Goldman suočava i sa drugim problemima. Naime, očekuje se da će imati očekivano umanjenje vrednosti od nekoliko stotina miliona dolara zbog kupovine GreenSky, kao i gubitke na portfeljima potrošačkih kredita i nekretnina.

Izvršni direktor David Solomon i ostali članovi menadžmenta Goldman-a već su najavili da će ovaj kvartal biti izazovan. Ali, koliko će zaista biti loš, ostaje neizvesno.

Tesla i Netflix u fokusu

Tesla i Netflix takođe su među najvećim kompanijama koje će objaviti rezultate, kako sezona kvartalnih zarada dobija puni zamah.

Kod Tesle, pažnja će verovatno biti usmerena na bruto marže ovog giganta električnih vozila, koje analitičari očekuju da će pasti na “minimum” nakon niza sniženja cena usmerenih ka povećanju obima i suzbijanju intenziviranja konkurencije.

Međutim, akcije Tesle su poslednja tri meseca znatno porasle zahvaljujući solidnim brojkama isporuke i sporazumima o punjenju sa automobilskim gigantima poput GM i Ford. Takođe, akcije su ušle u uzlazni trend zahvaljujući uzbuđenju oko kompanija koje su izložene veštačkoj inteligenciji (AI).

U međuvremenu, investitori su radoznali da vide kako je Netflix prošao nakon što je u maju pokrenuo akciju protiv deljenja lozinki među korisnicima. Prema podacima kompanije za analitiku strimovanja Antenna, broj novih prijava u SAD-u između 25. i 28. maja dostigao je najviši nivo u četvorodnevnom periodu od kada Antenna prati ove podatke. Međutim, otkazi su se povećali u junu, prema istom izvoru.

Berzanski fjučersi skoro na nuli

Fjučersi američkih akcija blago su porasli u sredu, ali su uglavnom ostali oko nule, dok trgovci očekuju još jedan dan bogat kvartalnim zaradama.

Dow je dodao 54 poena ili 0,15%, S&P 500 fjučersi su porasli za 2 poena ili 0,05%, a Nasdaq 100 fjučersi su porasli za 13 poena ili 0,08%.

Dow Jones Industrial Average završio je svoj sedmi uzastopni pozitivan dan, dok su benchmark S&P 500 i tehnološki Nasdaq Composite takođe porasli. 

Više od 80% od 38 kompanija u S&P 500 koje su objavile rezultate, prema CNBC-u koji se poziva na podatke FactSet-a, premašilo je očekivanja zarade. U kombinaciji s prošlonedeljnim podacima o inflaciji, koji su bili manji od očekivanih, solidni rezultati mogli bi ojačati argument da američka ekonomija može izbeći oštar pad uprkos neviđenoj seriji povećanja kamatnih stopa od strane Federalnih rezervi.

Microsoft beleži rekordno visoko zatvaranje

Akcije Microsoft-a dosegle su svoj najviši nivo ikada u utorak nakon što je softverski div objavio cene svojih alatki za veštačku inteligenciju.

Tech grupa sa sedištem u Redmondu, Washington, saopštila je da će naplaćivati 30 dolara mesečno za pristup generativnim AI funkcijama u svojim izuzetno popularnim servisima za produktivnost poput Microsoft 365.

Analitičari predviđaju da će ovaj potez, koji će dodati značajan dodatak na prosečne mesečne troškove koje plaćaju korisnici Microsoft 365, moći dovesti do značajnog povećanja prihoda. U belešci, analitičari iz Wedbush-a rekli su da su “veoma optimistični u pogledu ukupnog tržišta za cloud AI koje je dostupno za Microsoft, a koje bi do 2025. godine moglo godišnje povećati prihode u cloud-u za 20%.”

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter