POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Goldman Sachs počinje da otpušta hiljade radnika sredinom nedelje

Goldman Sachs Group će od srede početi da otpušta hiljade radnih mesta širom kompanije, rekla su dva izvora upoznata sa tim potezom, dok se priprema za teško ekonomsko okruženje u narednoj godini.

Očekuje se da će otpuštanja biti nešto više od 3.000, rekao je jedan od izvora, ali konačan broj tek treba da se utvrdi.

Izvori nisu mogli biti navedeni jer informacija još nije javno objavljena. Goldman Sachs je odbio da komentariše.

Bloomberg News je u nedelju izvestio da će Goldman eliminisati oko 3.200 pozicija.

Goldman Sachs je imao 49.100 zaposlenih na kraju trećeg kvartala, nakon što je dodao značajan broj osoblja tokom pandemije koronavirusa.

Otpuštanja će verovatno uticati na većinu velikih odeljenja banaka, ali bi trebalo da se usredsrede na odeljenje investicionog bankarstva Goldman Sachs-a, rekao je jedan od izvora.
Institucionalne banke su pretrpele značajno usporavanje aktivnosti korporativnog sklapanja poslova kao rezultat nestabilnih globalnih finansijskih tržišta.

Na stotine radnih mesta će takođe verovatno biti smanjeno zbog poslovanja Goldman Sachs-a sa gubitkom, nakon što je smanjio planove za svoju jedinicu za direktnu komunikaciju sa potrošačima Marcus, rekli su izvori.

Izvršni direktor banke Dejvid Solomon poslao je na kraju godine glasovni memorandum osoblju upozoravajući na smanjenje broja zaposlenih u prvoj polovini januara, rekla su dva odvojena izvora. Goldman Sachs je odbio da komentariše memorandum.

Do otpuštanja radnih mesta dolazi uoči isplate godišnjih bonusa banke koje se obično isplaćuju kasnije u januaru i očekuje se da će biti smanjene za oko 40%.

Banka je ponovo pokrenula svoj godišnji program otpuštanja radnih mesta u septembru koji je stavljen na čekanje dve godine tokom pandemije.

Gigant sa Volstrita obično otpušta oko 1% do 5% svog osoblja svake godine. Ova nova smanjenja dolaze na vrhu tih otpuštanja.

Naknade za investiciono bankarstvo skoro su se prepolovile u 2022, sa 77 milijardi dolara koje su banke zaradile na globalnom nivou, što je manje sa 132,3 milijarde dolara godinu dana ranije, pokazali su podaci Dealogica.

Ukupna vrednost spajanja i akvizicija na globalnom nivou je pala za 37% na 3,66 biliona dolara do 20. decembra, prema podacima Dealogic-a, nakon što je prošle godine dostigla najviši nivo od 5,9 biliona dolara u istoriji.

Banke su do kraja decembra 2022. izvršile transakcije na tržištu vlasničkog kapitala (ECM) u vrednosti od 517 milijardi dolara, što je najniži nivo od ranih 2000-ih i pad od 66% u odnosu na ugovore iz 2021. godine, prema podacima Dealogica.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter