POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Google, Meta i Qualcomm udružili su snage kako bi podržali otvorene digitalne ekosisteme

Alphabet-ov Google, Meta Platforms, Qualcomm i još sedam tehnoloških kompanija udružile su se u sredu kako bi podržale otvorene digitalne ekosisteme u odgovoru na nove tehnološke propise EU, potez koji takođe može ublažiti moguće buduće zakonodavstvo.

Nazivajući se Koalicija za otvorene digitalne ekosisteme (CODE), grupa je saopštila da želi da promoviše otvorenije platforme i sisteme kako bi podstakla rast i inovacije u Evropi.

Grupa je izjavila da će sarađivati s akademicima, donosiocima politika i kompanijama o digitalnoj otvorenosti i kako se to može postići u Evropi “kroz sprovođenje Zakona o digitalnim tržištima (DMA) i u budućem razvoju regulatornog okvira EU”.

DMA zahteva od čuvara vrata – tehnoloških divova koji kontrolišu pristup svojim platformama – da omoguće trećim stranama interoperabilnost sa uslugama čuvara vrata i da omoguće svojim poslovnim korisnicima promociju njihove ponude i zaključivanje ugovora sa svojim korisnicima van platforme čuvara vrata.

“Imali smo nekoliko razgovora u poslednjih nekoliko meseci o tome kako izgleda ‘dobro’ kada je reč o digitalnim ekosistemima u Evropi, šta podstiče inovacije i šta će pozitivno uticati na konkurentnost. Mislimo da je otvorenost ključni element”, izjavio je osnivač Lynxa Stan Larroque.

Druge članice grupe su kineski proizvođač pametnih uređaja Honor, kineski Lenovo, francuski startap za proširenu stvarnost Lynx, američki proizvođač telekomunikacione opreme Motorola, britanski proizvođač elektronike Nothing, norveška tehnološka kompanija Opera i nemački pružalac usluga elektronskih poruka Wire.

Koalicija je saopštila da ima za cilj otvaranje digitalnih ekosistema putem međuindustrijske saradnje i promovisanje besprekorne povezanosti i interoperabilnih sistema, između ostalog.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter