POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Google optužuje Microsoft za nekonkurentnu cloud praksu

Alphabet se okomio na Microsoftovu sve moćniju ponudu usluga u cloud-u, rekavši Rojtersu da je “antikonkurentna”.

„Microsoft definitivno ima veoma antikonkurentski stav u cloud uslugama“, rekao je predsednik Google Cloud-a Amit Zaveri u intervjuu za novinsku agenciju. „Oni u velikoj meri koriste svoju dominaciju u lokalnom poslovanju, kao i u Office 365 i Windows da bi povezali Azure i ostale cloud usluge i otežali klijentima da imaju izbor.“

Microsoft je ublažio uslove svoje ponude evropskim kompanijama za hostovanje u oblaku prošlog oktobra kao odgovor na zabrinutost da koristi svoju dominaciju na tržištu softvera kako bi istisnuo rivale.

Francuski provajder cloud usluga OVH Group, nemački Nextcloud, italijanska kompanija Aruba i dansko udruženje dobavljača cloud usluga žalili su se Evropskoj komisiji na Microsoftovu praksu i ugovore o licenciranju, navodeći diskriminatorne cene i druge nepravedne uslove licence.

Međutim, nije jasno da li će promene koje nudi ovaj gigant biti dovoljne da zaustave novu istragu o njemu od strane antimonopolskih regulatora EU.

EU, koja je obično bila aktivnija od američkih regulatora u izricanju kazni Big Tech-u zbog antikonkurentnog ponašanja, trebalo bi da donese odluku o tome da li će otvoriti istragu ili ne u narednim danima ili nedeljama.

Microsoft je najbrže rastući među glavnim provajderima clouda. Microsoftov Azure tvrdi da ima globalno tržišno učešće od oko 23%, prema podacima koje je prikupila Sinergy Research Group, dok se Amazonov tržišni udeo kretao oko 30% poslednjih godina. Udeo Google Cloud-a je oko 11%.

Tržište usluga cloud hostinga vredi preko 200 milijardi dolara godišnje i očekuje se da će snažno rasti u narednim godinama, zbog trendova digitalizacije u društvu i, posebno, širenja aplikacija veštačke inteligencije.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter