POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Google se suočava sa suđenjem od milijardu dolara u Velikoj Britaniji zbog cena u prodavnici aplikacija

Google se suočava sa suđenjem u Londonu zbog procenjenog zahteva za odštetu od 920 miliona funti (1,1 milijardu dolara) nakon što je sud odobrio tužbu u kojoj se navodi da je tehnološki gigant u vlasništvu kompanije Alphabet preskupo naplatio 19,5 miliona kupaca za kupovinu u prodavnici aplikacija.

Žalbeni sud za konkurenciju potvrdio je grupnu tužbu u ponedeljak, navodeći da je Google zloupotrebio svoju dominantnu poziciju nametanjem provizije do 30% na dobro poznate aplikacije, uključujući Roblox, Candy Crush Saga i Tinder od oktobra 2015.

Izjava portparola grupe tužilaca od utorka ukazuje da potpuna odluka još nije objavljena.
Google nije odmah odgovorio na zahteve za komentarima.

Regulatori, konkurenti i zagovornici potrošača tuže kompanije kao što su Google i konkurentski Apple zbog navodnog angažovanja u antikonkurentskom ponašanju u pokušaju da obuzdaju “Big Tech”. Poslednjih godina, samo od strane Evropske unije Google je kažnjen sa 8,2 milijarde dolara zbog kršenja antimonopolskih propisa.

Liz Kol, bivša menadžerka digitalnih politika u neprofitnoj organizaciji Citizens Advice, tužilac je u najnovijoj britanskoj tužbi protiv Google.
Ne očekuje se da će slučaj doći do suđenja pre 2024. Pravni tim u Hausfeldu je savetuje.

Kol u ovom slučaju tvrdi da Google zloupotrebljava svoju dominantnu poziciju na račun britanskih korisnika Android pametnih telefona i tableta i da komisija Play Store krši evropska i britanska pravila konkurencije.

Google je ostvario prihod od 11,2 milijarde dolara od svoje prodavnice mobilnih aplikacija u 2019. godini.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter