POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Google sklopio ugovor vredan 360 miliona dolara sa kompanijom Activision Blizzard kako bi blokirao rivalsku prodavnicu aplikacija

Alphabet Inc. (Google) je sklopio najmanje 24 ugovora sa velikim programerima aplikacija kako bi ih sprečio da se takmiče sa njegovom Play Store-om, uključujući sporazum da plati Activision Blizzard Inc oko 360 miliona dolara za tri godine, prema podnesak suda u četvrtak.

Gugl se takođe složio da 2020. plati Tencent Holdings Ltd jedinici Riot Games, koja čini „League of Legends“, oko 30 miliona dolara tokom jedne godine, navodi se u podnesku.

Finansijski detalji su se pojavili u nedavno neredigovanoj kopiji tužbe koju je proizvođač video igara “Fortnite” Epic Games prvi put podneo protiv kompanije Google 2020. godine.
U njoj su se navodile antikonkurentske prakse vezane za poslovanje giganta za pretragu na Android i Play Store.

Google je tužbu nazvao neosnovanom i punom pogrešnih karakteristika. Rečeno je da njeni dogovori da programeri budu zadovoljni odražavaju zdravu konkurenciju.

Activision je rekao da nikada nije sklopio ugovor sa Google-om da ne otvori prodavnicu aplikacija.

„Gugl nas nikada nije pitao, vršio pritisak na nas ili nas naterao da pristanemo da se ne takmičimo sa Google Plai-om“, rekao je Activision. „Epicovi navodi su besmislica.

Riot je rekao da razmatra dokumentaciju.

Epic je prošle godine uglavnom izgubio sličan slučaj protiv Apple Inc, drugog vodećeg dobavljača prodavnica aplikacija. Žalbena presuda u tom slučaju očekuje se sledeće godine.

Google ugovori sa programerima su deo internog napora poznatog kao „Projekat Zagrljaj“ i opisani su u ranijim verzijama tužbe bez tačnih uslova.

Naknada uključuje plaćanja za postavljanje na IouTube i kredite za Google oglase i usluge u oblaku.

Ugovor sa Activision-om objavljen je u januaru 2020., ubrzo nakon što je Google rekao da razmatra pokretanje sopstvene prodavnice aplikacija. Partnerstvo sa Riot-om je takođe nameravalo da „zaustavi njihove napore u ‘prodavnici aplikacija’,” kažu sudski dokumenti.

Google je u to vreme predviđao milijarde dolara izgubljene prodaje u prodavnici aplikacija ako programeri pobegnu na alternativne sisteme.

Epic-ova tužba navodi da je Google znao da je potpisivanje sa Activision-om „efikasno osiguralo da (Activision) odustane od svojih planova za pokretanje konkurentske prodavnice aplikacija“. Sporazum povećava cene i snižava kvalitet usluge, dodaje se u tužbi.

Među ostalima koji su potpisali sa Google-om, od jula, bili su proizvođači igara Nintendo Co i Ubisoft Entertainment SA, aplikacija za meditaciju Calm i kompanija za aplikacije za obrazovanje Age of Learning, prema sudskim dokumentima.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter