POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Grayscale pobedio SEC u borbi za prvi Bitcoin ETF- Bitcoin skočio preko 5%!

Američki sud presudio je u korist investicione firme za kripto valute, Grayscale, u njihovom slučaju protiv Komisije za hartije od vrednosti i berzu (SEC) u vezi sa predloženim listiranjem berzanskog ETF fonda koji direktno prati cenu Bitkoina.

Američki sud za okrug Kolumbija presudio je u utorak da SEC nije bio sposoban u potpunosti objasniti svoje razloge za odbijanje Grayscale-ove prijave za listiranje berzanskog fonda za spot Bitkoin ETF i da komisija mora da preispita svoju odluku.

Cena Bitkoina je u utorak nakon ove vesti skočila 5,3% na 27.448,0 dolara u sredu. Kriptovaluta Ethereum je takođe porasla za 4%.

Ova odluka predstavlja veliku pobedu za Grayscale i kripto industriju, i može otvoriti put za potencijalno listiranje spot Bitkoin ETF-a prvi put na američkim tržištima.

SEC je više puta odbio prijave za spot bitkoin ETF, odbivši Grayscale-ovu prijavu u junu 2022. godine zbog briga u vezi sa mehanizmima protiv prevare i zaštitom investitora. Navedeni razlog je spomenut i prilikom odbijanja nekoliko drugih prijava za spot ETF, uključujući one od Ark, VanEck i Fidelity.

Grayscale je pokrenuo tužbu protiv SEC-a zbog odbijanja u junu.

Međutim, iako je SEC odbio spot ETF-ove, dozvolio je listiranje ETF-ova za Bitkoin futures, koji prate unapred dogovorenu cenu kripto valute. Grayscale je tada tvrdio da mehanizmi za zaštitu investitora korišćeni u ETF-ovima za Bitkoin futures bili bi dovoljni za listiranje spot ETF-a, a presuda u utorak je potvrdila da su spot i futures ETF-ovi suštinski slični.

SEC sada ima 45 dana da se žali na odluku.

“Ovo je monumentalni korak napred za sve koji zagovaraju izloženost Bitkoinu putem dodatne zaštite ETF ugovora”, rekao je Grayscale u saopštenju. Firma je emitent Grayscale Bitcoin Trust, koji je trgovinski proizvod koji investitorima omogućava izloženost Bitkoinu bez direktnog ulaganja u ovu kriptovalutu.

Još nekoliko aplikanata je ove godine podnelo prijave za spot bitkoin ETF, uključujući Nasdaq Inc i BlackRock Inc, koji je najveći upravljač imovinom na svetu. Veći deo ovih prijava je predložio saradnju sa Coinbase Global Inc, najvećom američkom kripto berzom, radi nadgledanja trgovine Bitkoinom i sprečavanja manipulacije cenama.

Očekuje se da će listiranje spot ETF-a privući više institucionalnog novca u kripto, Grayscale-ova pobeda dolazi i u vreme kada se industrija suočava sa ozbiljnim padom javnog interesa.

Obim trgovine Bitkoinom je nedavno dostigao četvorogodišnji minimum. Serija prevara i bankrotstava je ozbiljno narušila javno poverenje u industriju tokom protekle godine.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter