POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Hannibal ante portas- prvi signali prolamanja krize u realnom sektoru

“Hanibal je pred vratima” vikali su građani Rima nakon poraza u Bici kod Kane(216. p.n.e.), u strahu od daljeg prodora Kartaginjana ka kapijama večitog grada. Ista parola mogla bi se čuti danas na Volstritu nakon prošlonedeljnog debakla akcija kompanije Fedeks( FedEx).

Ova kompanija predstavlja jednu od vodećih svetskih kurirskih službi i u finansijskim krugovima njene performanse se neretko uzimaju kao simbolički pokazatelj stanja globalne ekonomije.

Prošlog četvrtka, po zatvaranju berze, njeni čelnici izašli su u javnost sa rezultatima za prethodni fiskalni period. Rezultati su značajno podbacili Volstrit konsenzus. Zarada po akciji iznosila je 3.44$ naspram očekivanih 5.14$ što predstavlja negativnu razliku od 33%. Ovaj podatak je zabrinuo investitore i cena akcije je pala 15,48% u režimu trgovanja “po zatvaranju”, brišući 8,2mlrd$ vrednosti kompanije u svega par minuta.

Ono što je dodatno zabrinulo investitore nisu samo finansijski rezultati, već i izjava generalnog direktora kompanije da je “globalni promet opao, zbog značajnog pogoršanja makroekonomskih trendova, kako u svetu, tako i u SAD”, što jasno ukazuje da su signali sa finansijskih tržišta uzeli maha u sferi realne ekonomije.

Kao odgovor na takve makrotrendove generalni direktor je najavio zamrzavanje novih zaposlenja i zatvaranje predstavništva kompanije širom sveta. Ove vesti povukle su danas na otvaranju berze akcije konkurenata( Amazon,UPS,HPO..), kao i berzanske indekse u globalu, nadole.

U prilogu je grafikon Fedeksove akcije. Na prvi pogled se može uočiti sličnost kretanja cene akcije u sadašnjem trenutku i kretanja tokom krize 2008. godine kao i tokom perioda 2018.-2020. (fleš kreš/korona kreš), što veoma jasno može izgraditi očekivanja investitora o budućem razvoju situacije na čitavom tržištu.

Untitled123
Hannibal ante portas- prvi signali prolamanja krize u realnom sektoru 2

U zaključku bih se vratio na alegoriju sa početka teksta; stari Rimljani su svojom odlučnošću uspeli da spreče Kartaginjane da se domognu kapija večitog grada, dok novi Rimljani, po ko zna koji put u istoriji svog društveno-ekonomskog sistema puštaju Hanibala da uđe, i to na velika vrata.

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter