POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Hedž fondovi pali za 5.9% u prvoj polovini godine

Kako se volatilnost tržišta povećala, hedž fondovi su prijavili loš učinak u junu, gurajući svoje gubitke za godinu na otprilike 6%, prema studiji objavljenoj u petak od strane istraživača podataka hedž fondova HFR.

Prošlog meseca, ponderisani kompozitni indeks fonda je pao za 3,08%.
Akcionarski fondovi, fondovi vođeni događajima, makro i hedž fondovi relativne vrednosti — primarne četiri kategorije koje prate HFR — svi su zabeležili gubitke u junu.

Hedž fondovi koji trguju sa širokim spektrom rizika, uključujući generacijsku inflaciju, rastuće kamatne stope, nastavak rata između Rusije i Ukrajine, rekordna povećanja cena energenata, kao i povećanu verovatnoću ekonomske recesije u SAD koju predvode potrošači, navodi u izjavi Kenet J. Heinz, predsednika HFR-a.

Najveći uticaj volatilnosti tržišta su bili vlasnički hedž fondovi, posebno oni koji se bave rastom poslovanja, čije se procene u većoj meri oslanjaju na buduće tokove gotovine. U prvoj polovini godine izgubili su 12,3%, ali su pobedili S&P 500, koji je izgubio preko 20%.

Uprkos padu od 0,42% prošlog meseca, makro hedž fondovi su i dalje bili u plusu u prvoj polovini godine, sa rastom od 8,98%. Sredstva kojima makro menadžeri trguju uključuju obveznice, valute, stope, akcije i robu.

Neki makro menadžeri su uspeli da ostvare dvocifrene dobitke u godini uprkos teškom mesecu prošle godine. Uprkos padu od 4% u junu, učinak makro fonda Rokos Capital Management do sada je ove godine bio pozitivan za 12%, prema dva izvora.

AKR Capital Management je izvestio da je njegov globalni fond za makro strategiju porastao za 23,1% do juna kao rezultat okruženja rastuće inflacije i pooštravanja monetarne politike.

Bridgewater Associates je zabeležio rast cena akcija za 32,2% u prvoj polovini godine, uprkos tome što je pretrpeo neke gubitke dok je trgovao obveznicama i valutama zemalja u usponu vezanim za inflaciju.

HFR je rekao da su se performanse hedž fondova ove godine dosta razlikovale.
Sredstva u gornjem decilu takozvanog HFRI Fund Weighted Composite indeksa su u proseku porasla 34,6%, dok je donja decila pala za 32,2%.

Dobici su, međutim, ograničeni na 37% sredstava, dodao je HFR.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter