POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Hedž fondovi postaju oprezniji u pogledu kriptovaluta nakon previranja

Globalni hedž fondovi koji nisu specijalizovani za kripto imovinu postali su neuobičajeni zbog nedavnih previranja u industriji i to je dovelo do izlaska iz sektora, pokazalo je istraživanje u utorak.

Udeo tradicionalnih hedž fondova koji ulažu u kripto-aktivu pao je na 29% ove godine sa 37% u 2022, navodi se u izveštaju PwC-a, CoinShares-a i Udruženja za upravljanje alternativnim investicijama (AIMA).

Četvrtina onih koji su trenutno uloženi izjavila je da bi povećana neizvesnost u vezi sa regulacijom sektora u SAD-u mogla da ih navede da u potpunosti preispitaju klasu imovine, dodaje se.

Prošlogodišnji događaji na tržištu uticali su na odluke o investiranju za preko 70% hedž fondova uloženih u kriptovalute. Ukupno je ispitano 59 hedž fondova, koji su nadgledali kombinovanu imovinu od 280 milijardi dolara, navodi se u izveštaju.

Kripto industriju je prošle godine potresla serija bankrota u velikim kripto kompanijama, uključujući vodeću američku berzu FTX. Investitori su ostali sa velikim gubicima jer su cene žetona pale, a razne firme su zamrzle povlačenje kupaca.

Iako se cena bitkoina ove godine stalno oporavljala, investitori su i dalje oprezni jer su američki regulatori pojačali akciju protiv, kako kažu, kulture nepoštovanja zakona u celoj industriji.

„Prostor digitalne imovine morao je da računa sa nedostacima u svojim osnovnim operacijama, uključujući upravljanje rizikom, kao i optužbe za korporativne malverzacije“, rekao je izvršni direktor AIMA Džek Inglis u izveštaju.

Tradicionalni hedž fondovi koji su izbegavali trgovanje kriptovalutama rekli su da odvraćanja uključuju rizik reputacije, nedostatak jasnih uputstava regulatora i poreskih vlasti i nepouzdane podatke.

Više od polovine ispitanika koji još uvek ne koriste kripto reklo je da će sačekati dalja ažuriranja koja to regulišu, navodi se u izveštaju.

Hedž fondovi koji se ulažu u kriptovalute uglavnom koriste bitkoin ili etar. Strategije hedž fondova koji investiraju u kripto-imovine uključivali su multistratešku (41%), sistematsku (29%), makro (12%) i kapital (12%).

Skoro polovina hedž fondova koji su već trgovali kriptovalutama izjavila je da će uložiti više novca, ali taj kripto čini samo 2% imovine pod upravljanjem.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter