POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Hedž fondovi prodaju energetske akcije pre konflikta na Bliskom Istoku

Menadžeri globalnih hedž fondova ubrzano su prodavali američke akcije osetljive na sirovine u nedelji koja je završila 6. oktobra, prema belešci banke Goldman Sachs klijentima, upravo pre nego što je cena nafte skočila za više od 3 dolara po barelu u ponedeljak.

Skok cena nafte usledio je nakon najvećeg vojnog napada na Izrael u poslednjim decenijama, sa stotinama mrtvih i nekoliko otetih.

Skočena cena sirove nafte u ponedeljak preokrenula je prošlonedeljni trend pada – najveći nedeljni pad od marta – tokom kojeg je cena Brenta pala oko 11%, a WTI se povukao više od 8% zbog zabrinutosti zbog visokih kamatnih stopa i njihovog uticaja na globalnu tražnju.

Nasilni sukobi u subotu doveli su u pitanje američke napore da posreduju u pomirenju između Saudijske Arabije i Izraela, u okviru kojeg bi Saudijska Arabija normalizovala odnose sa Izraelom u zamjenu za odbrambeni sporazum između Vašingtona i Rijada.

Saudijski zvaničnici su navodno rekli Beloj kući u petak da bi, kao deo dogovora, mogli da povećaju proizvodnju nafte nakon meseci smanjenja snabdevanja.

Hedž fondovi su, prema podacima iz petka, ubrzali prodaju akcija američkih kompanija koje proizvode hemikalije, građevinski materijal i papirne proizvode, do najbržeg tempa od početka juna, prema belešci Goldman Sachsove prime brokerske službe.

Akumulirane prodaje energetskih akcija u Sjedinjenim Državama bile su u drugoj uzastopnoj nedelji koja je završila 6. oktobra, nakon osam prethodnih trgovinskih sesija, navodi se u belešci banke.

Cena nafte je u ponedeljak porasla više od 3% na 87,27 dolara po barelu.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter