POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Hedž fondovi su prošle nedelje napustili pozicije u energetskom sektoru

Hedž fondovi širom sveta izašli iz pozicija u energetskim akcijama, obveznicama i fjučersima prošle nedelje baš na vreme da propuste ovonedeljne pokrete nafte, prema podacima dve banke.

Fondovi su pali svoje duge i kratke pozicije u energetskim akcijama, obveznicama i fjučersima u nedelji koja se završava 16. septembra „više nego bilo koji drugi put u poslednjih nekoliko meseci“, i više nego bilo koji drugi sektor privrede u poslednjih 20 dana, navodi se u beleškama od Morgan Stanley i JP Morgan.

To bi mogao biti znak da je hedž fondovima, koji često otkrivaju ideje za trgovanje iz tržišnih trendova, preteško da donesu plate koje su dobili od skoka cena nafte ranije ove godine.

Pomeranje pozicija u energetici došlo je neposredno pre nego što je u sredu nafta skočila za skoro 3 odsto nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin najavio eskalaciju rata u Ukrajini, a zatim pao za skoro 4% na vesti da su zalihe sirove nafte i gasa porasle u Sjedinjenim Državama.

A u petak su cene nafte pale na najniži nivo od januara, pošto su svetska tržišta zavladali strahovi od recesije. Nafta Brent je i dalje porasla za oko 12% u godini do danas.

Hedž fondovi koji trguju sistematski programiranim algoritmima nisu nužno kratili tržište, već su oslobodili svoje pozicije zbog nedostatka bilo kakvog trenda u cenama nafte, gasa i drugih energenata, rekao je Dejvid Gorton, osnivač i glavni investicioni direktor kompanije. Generalni direktorat za partnere, sa 2,85 milijardi dolara pod upravljanjem.

“Naša izloženost robi je najniža u poslednjih nekoliko godina. U junu su se tržišta snažno preokrenula i roba je od tada padala i bočno. Za pratioca trenda to je noćna mora i zašto je model izašao”, rekao je Gorton.

Generalni direktorat za partnere je porastao za 5,2% do sada ovog meseca i 37% za godinu, prema izvoru upoznatom s tim.

Zamah koji je podstakao stabilan rast cena nafte se promenio, rekao je drugi menadžer koji nadgleda više od 100 milijardi dolara i iz razloga usklađenosti želeo je da ostane anoniman.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter