POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Heineken pada dok upozorenje o inflaciji zasenjuje snažan drugi kvartal

Akcije Heinekena su pale u ranoj trgovini u ponedeljak nakon što je druga najveća svetska pivara upozorila na jake udare inflacije u narednih 18 meseci, zasjenivši živahni drugi kvartal.

„Dok je potražnja potrošača u celini bila otporna u prvoj polovini, postoji sve veći rizik da će sve veći pritisak na kupovnu moć potrošača uticati na potrošnju piva“, rekao je Heineken dok je predstavljao svoju zaradu u drugom kvartalu.

Pivara sa sedištem u Holandiji je rekla da očekuje “značajne inflatorne pritiske na našu troškovnu bazu” i tekuće velike potrebe za investicijama koje će uticati na njen broj tokom druge polovine ove, kao i sledeće godine. Posebno je ukazao na rekordno visoke cene prirodnog gasa, koji u velikim količinama koristi za svoje industrijske procese.

Kompanija je zadržala nepromenjene smernice za profit za ovu godinu, rekavši da i dalje očekuje skromno poboljšanje operativnih marži. Međutim, nagovestio je da to možda neće biti slučaj sledeće godine, jer je promenio fokus na povećanje operativnog profita u ukupnom smislu, za „srednji do visoki jednocifreni“ procenat. Ranije je rekao da će se njegova operativna marža dodatno poboljšati.

Brojke pivare u drugom tromesečju stigle su udobno ispred prognoza zbog naglog povratka potražnje širom sveta pošto je ublažavanje pandemije omogućilo ponovno otvaranje barova, restorana i drugih zabavnih sadržaja.

Zarada po akciji porasla je na 2,30 evra, više od 20% iznad očekivanja za 1,89, dok je neto prihod porastao za velikih 24,3%, od čega je skoro dve trećine posledica povećanja cena. Organski obim prodaje porastao je za 7,6%, dok je rast njegovih premium brendova premašio 10%.

Kompanija je, međutim, napomenula da su rezultati – barem u određenoj meri – polaskani slabošću evra. Ekstrapolirajući iz trenutnih deviznih kurseva, procenjuje se da bi slab evro mogao dodati 1,5 milijardi evra (1,53 milijarde dolara) neto prihodu i 140 miliona evra neto dobiti u drugoj polovini. Neto dobit u drugom kvartalu iznosila je 1,27 milijardi evra.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter