POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

HP promašuje procene prihoda jer inflacija smanjuje potražnju za računarima

HP Inc je u utorak promašio ciljeve Volstrita za prihod u drugom kvartalu pošto su kupci pogođeni inflacijom trošili manje na lične računare kompanije, zbog čega su njene akcije pale za skoro 3% u produženom trgovanju.

Kompanije kao što su HP, Lenovo i Dell Technologies primetile su smanjenje potražnje od vrhunaca koji su bili pogođeni tokom pandemije, kada su trendovi rada od kuće povećali prodaju laptopova i drugih elektronskih uređaja.

Globalne isporuke računara su pale za skoro 30% u periodu januar-mart na nivoe niže nego pre pandemije, prema podacima istraživačke firme IDC.

Prodaja HP-ovog segmenta ličnih sistema – gde se nalaze njegovi desktop i prenosivi računari – pala je za 29% u izveštajnom kvartalu, dok je segment štampanja kompanije zabeležio pad od 5%.

HP je rekao da očekuje da će prihodi u drugom polugodištu biti veći nego u prvom polugodištu, iako će poređenje na godišnjem nivou i dalje biti negativno.

„Iz perspektive potražnje, posebno na strani potrošača, druga polovina je jača“, rekao je izvršni direktor Enrike Lores u intervjuu za Rojters.

Proizvođač računara sada očekuje godišnji prilagođeni profit između 3,30 USD po akciji i 3,50 USD po akciji, u poređenju sa 3,20 do 3,60 USD predviđenim ranije.

Lores je rekao da se na partnerskom događaju u ovom tromesečju govorilo o mogućnostima vođenim veštačkom inteligencijom i dodao da kompanija radi sa ključnim softverskim i silicijumskim partnerima na kreiranju novih PC arhitektura koje će pokretati osvežavanje računara u narednim godinama.

HP-ov prihod u drugom kvartalu iz Kalifornije iznosio je 12,91 milijardu dolara. Analitičari su očekivali 13,07 milijardi dolara, prema podacima Refinitiva.

Na prilagođenoj osnovi, HP je zaradio 80 centi po akciji, u poređenju sa očekivanjima od 76 centi.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter