POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

HSBC kupio SVB u Velikoj Britaniji za 1 funtu

HSBC je u ponedeljak kupio britanski ogranak banke Silicijumske doline SVB za simboličnu 1 funtu, spasavajući ključnog zajmodavca za tehnološke start-apove u Britaniji i pomažući da se suzbiju posledice najvećeg kolapsa banke od finansijskog kraha 2008.

Ovaj potez dolazi nakon što su američke vlasti krenule sa ojačavanjem sigurnosti depozita i sprečavanjem širenja broja bankrotstava u bankarskom sektoru nakon iznenadnog kolapsa banke Silicijumske doline.

Dogovor, prema kojem jedna od najvećih svetskih banaka, HSBC, sa aktivom od 2,9 triliona dolara, uzima pod svoje okrilje britansku podružnicu tehnološkog zajmodavca, privodi kraju besomučne razgovore vođene tokom vikenda između vlade, regulatora i potencijalnih kupaca.

„HSBC je najveća evropska banka, a klijenti SVB-a u Velikoj Britaniji bi trebalo da budu bezbedni i sigurni“, rekao je britanski ministar finansija Džeremi Hant.

“Bili smo suočeni sa situacijom u kojoj su neke od naših najvažnijih strateških kompanija mogle da bankrotiraju, a to bi bilo izuzetno opasno”, rekao je Hant novinarima.

Banka Engleske saopštila je da je organizovala prodaju kako bi podržala poverenje u finansijski sistem i minimizirala sve posledice za britanske tehnološke firme.

Rečeno je da su depoziti u banci sigurni kao rezultat prodaje, kao i da je širi bankarski sistem siguran.

Britanski indeks akcija FTSE 100 pao je za 1% na početku trgovanja, nakon što je u petak pao za 1,7% usred previranja na globalnom tržištu izazvanih kolapsom SVB-a.
Akcije HSBC-a pale su za 1,7 odsto.

Na prvi pogled čini se da je to dobar posao,” rekao je Richard Marwood, viši menadžer fonda i HSBC investitor u Royal London Asset Management.

SVB UK je odvojen od američke grupe, a HSBC je saopštio da su imovina i obaveze matične kompanije isključene iz transakcije.

„Ova akvizicija ima odličan strateški smisao za naše poslovanje u Velikoj Britaniji“, rekao je izvršni direktor HSBC-a Noel Kvin u izjavi.

SVB UK ima zajmove od oko 5,5 milijardi funti i depozite od oko 6,7 milijardi funti, saopštio je HSBC, dodajući da se preuzimanje završava odmah.

Banka Engleske je saopštila da SVB UK ima ukupan iznos bilansa od oko 8,8 milijardi funti.

Za razliku od Sjedinjenih Država, Britanija nije najavila šire mere likvidnosti za bankarski sistem.

Desetine britanskih kompanija koje se kotiraju na berzi objavile su u ponedeljak saopštenja o svojoj izloženosti SVB UK, nastojeći da razuvere investitore, ili ih u nekim slučajevima upozore, baš kada su objavljene vesti o spasavanju.

Druge banke su takođe razmatrale kupovinu SVB-a. 

Izvor: Bloomberg

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter