POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Huawei beleži pad godišnjeg profita, ali ostvaruje rast prihoda

Kineska kompanija Huawei Technologies Co Ltd saopštila je da je neto profit opao prošle godine, pošto je tehnološki konglomerat povećao potrošnju na istraživanje i razvoj i uhvatio se u koštac sa povećanjem troškova materijala.

Prihodi su porasli za 0,9%, u skladu sa predviđanjem kompanije, što sugeriše da je Huavej dostigao određeni nivo stabilnosti nakon što su uzastopne runde kontrole izvoza u SAD uništile njegov nekada moćni biznis pametnih telefona.

Ostvaren je i neto profit od 35,6 milijardi juana (5,2 milijarde dolara), što je otprilike dve trećine manje u odnosu na 2021. Pad je, međutim, i dalje ozbiljan čak I u poređenju sa 2020. – pad od 44%.

Huawei, glavni dobavljač opreme koja se koristi u 5G telekomunikacionim mrežama, bio je na meti američkih izvoznih kontrola od 2019. godine, ograničavajući svoje snabdevanje čipovima i alatima za dizajn čipova od američkih kompanija.

Vašington je saopštio da Huawei predstavlja rizik za nacionalnu bezbednost dok kompanija negira ovu optužbu. 

Prihod za 2022. iznosio je 642,3 milijarde juana. Iako je to blagi rast u odnosu na 2021. godinu, i dalje je  daleko ispod rekordnih 891,3 milijarde juana prijavljenih u 2019. kada je bio vodeći svetski proizvođač Android pametnih telefona.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter